Kultúra

2017.04.02. 14:05

Hatvanéves lett Varga Ottó atya

Őriszentpéter - Hatvanéves lett és harminc éve szolgál az Őrségben Varga Ottó esperes. A helyi katolikus hívek és hittanos tanítványai szerint "jószívű, kedves és okos" Ottó atya, aki pedig úgy véli, számára az Őrség egy nagy család.

Bakos Ágnes

Nagy örömmel és várakozással fogadták annak idején, immár harminc éve a Körmendről érkezett fiatal kispapot, Varga Ottót - idézte fel a plébános hatvanadik születésnapja alkalmából a Szombathelyi Egyházmegye beszámolója. A méltatás szerint "kedvességével, közvetlenségével, vidámságával gyorsan kiérdemelte nemcsak a hívek, de egész Őrség lakosságának őszinte megbecsülését és szeretetét".

Annak idején részvétet kívántak neki paptársai, amikor megtudták, hogy a hagyományosan református vallású Őrségben kell szolgálnia. Már szállóige az őrségi katolikusok között a történet, amely szerint a plébánia szomszédságában lakott Keresztúri Ödön, aki már első nap átment Ottó atyához bemutatkozni. Felajánlotta, hogy bármiben segít, ha kell, igaz, ő maga református. Ottó atya szerint pedig "Hát ha ilyenek a reformátusok, akkor itt nagy baj nem lehet!".

Éppen harminc éve, hogy először járta végig a hozzá tartozó templomokat: Velemér, Kercaszomor, Nagyrákos, Kondorfa településeken. Akkoriban az őriszentpéterivel együtt mindegyik épület vizes, leromlott állapotú volt. A hívek visszaemlékezése szerint Ottó atya nem kímélte idejét és erejét, utánjárással, rengeteg munkával valamennyi templomot felújíttatta. A nagyrákosi templomot április 23-án szentelik fel. Bajánsenyén imaházat kezdett építeni, hiszen azelőtt Bajánsenyéről Kercaszomorra gyalog jártak templomba.

Varga Ottó atya, akit hatvanadik születésnapján köszöntöttek
Fotó: Szendi Péter

Varga Ottó őriszentpéteri plébánost 2009. szeptember 1-jével nevezték ki az Őrségi Esperesi Kerület esperesévé. Éppen négy éve, 2013 márciusában, a nemzeti ünnep alkalmából vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. A hittanos gyerekei szerint "Jószívű, kedves és okos! Azért jószívű, mert játszani is enged bennünket. Azért kedves, mert kedvesen beszél, és megért bennünket!

Azért okos, mert az egész Bibliát kívülről tudja! Hittanórán még könyvbe sem néz bele, mégis olyan jó történeteket mesél, de mindig a legizgalmasabb résznél hagyja abba, azért alig várjuk a következő alkalmat, hogy folytassa!" - idézte a gyerekeket a születésnapi köszöntés.

Varga Ottó atya szerint számára az Őrség egy nagy család: örömben és bánatban is a katolikusok mellett áll, hiszen esketésben, keresztelésben és temetésben is ott van a közösség tagjaival. Harminc év hosszú idő: az is mutatja, hogy ma már vannak olyan szülők, akiket Ottó atya keresztelt, most pedig a saját gyermekeik keresztelésére kérik a plébánost.

Az őrségi katolikusok minden egyes templomban hála-adó szentmisével köszönték meg Varga Ottó munkáját a születésnapja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!