Kultúra

2017.01.13. 20:05

Téli vendégségben Indonézia

Ikervár - Majdnem egy hónapon át lesznek láthatók a Balit mutató alkotások az ikervári művelődési házban. Még az indonéz nagykövet is itt volt a megnyitón, Batthyány-emlékplakettel fogadták.

Bakos Ágnes

Szük Norbert festőművész és Dezséry Dorottya fotóművész Balinak köszönheti szerelmét - mert közös szerelem Bali, és ott találtak egymásra. Igazi kulturális központ az egzotikus táj, inspirációt ad a művészeknek - ezt mesélték. Ahogy Norbert fogalmazott, ha nagyon fáradt, akkor nem kiadós alvásra van szüksége, hanem pár napra a mesés Balin. A színek, a közvetlen vendégszeretet - leírhatatlan.

Ide, Ikervárra éppen Baliról érkezett. Azt mondta, szívesen viszik a munkáikat mindenhová, ahol szeretettel fogadják őket, márpedig az ikervári invitálásnál kedvesebbet még nem tapasztaltak.

A pénteki Vas megyei fogadtatás ünnepélyes és elegáns volt.

Ikervár történelmét idézte fel büszkén és a kiállítás jelentőségéről beszélt Pásti József. Azt mondta, a népek közötti kapcsolatokat erősíti egy ilyen tárlat. - A képeknek erejük van, de szelíd erő ez - fogalmazott az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, a kiállítás szervezője.

Pásti József, Marton Ferenc, Wening Esthyprobo Fatandari és Fehér Ferenc a pénteki megnyitón Fotó: Szendi Péter

Pár szóban magyarul is köszöntötte a tárlatnyitó résztvevőit Wening Esthyprobo Fatandari asszony, az Indonéz Köztársaság nagykövete.

Boldog új évet kívánt - szó szerint a világnak, boldogabbat, mint a 2016-os év volt. Felidézte, hogy az ikervári Norbert és Dorottya negyedik kiállítása, amelynek megnyitóján részt vett. A két művész szerelmén keresztül ismerhetik meg balinéz emberek mindennapjait azok, akik megnézik a kiállítást - ajánlotta. Reményét fejezte ki, hogy többen személyesen is eljutnak - akár a látott képek hatására - Balira.

- Biztosíthatom önöket, hogy bele fognak szeretni Indonéziába - hallhatta a közönség az invitálást a nagykövet asszonytól.

- Csodák márpedig léteznek, ezt bizonyítja Norbert és Dorottya egymásra tálalása - méltatta a színes, vibráló alkotásokat és a művészeket Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Csodának nevezte, hogy a művész házaspár ki tudta terjeszteni, haza tudta hozni indonéziai tapasztalatait. Amint fogalmazott: a teljességet hozták közénk. Megköszönte a házaspárnak, hogy elhozták az egzotikus világot a Vas megyei télbe.

- Még soha nem járt ilyen magas rangú személy Ikerváron - hangsúlyozta köszöntőjében Fehér Ferenc polgármester. Beszélt a település Batthyány-kultuszáról és megemlítette, hogy lehetővé válhat a kastély helyzetének rendeződésére. Hiszen az épületet visszavásárolta az állam magántulajdonból, van remény a felújításra. A képviselő-testület előzetes jóváhagyásával Batthyány-emlék-plakettet, az egyik legjelentősebb ikervári elismerést adta át az indonéziai nagykövetnek, aki emellett helyi termékekből összeállított csomaggal térhet vissza Budapestre - ahogy fogalmazott -, mintha születésnapja lenne. Bali hangulata, világa pedig marad Ikerváron: fotókon és festményeken a vasi tél legzordabb heteiben. Sárga, piros, zöld - változatos vibrálás és sok-sok mosoly látszik a képeken. Tükrözik a fotók és a festmények is, hogy Norbertnek és Dorottyának is része már az a világ. Ahogy megfogalmazták: Szerelmünk Bali! És eszerint élnek és alkotnak. Utánozhatatlan forrásnak, inspirációnak tartják a bali világot, az embereket. Norbert azt mondta, munkáit sokféle korszakra tagolja, nem szeretne egyetlen irányban alkotni - azonban az indonéziai töltekezés, az erő az ott van minden ecsetvonásban, minden elkészült alkotás vonalaiban, színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!