Kultúra

2016.12.14. 10:19

Tragikus Vas megyei sorsok a most megjelent katonanaplókban

Tudja Ön, hogy mi az a stokház (Stoackhaus), vagy hallott már a menázsiról (Menage), a környezetében használja valaki az abrikter (Abrichter) szót?

Turbók Attila

Ezek a kérdések, így a szövegkörnyezetükből kiemelve bizony akár humorosnak is hangozhatnak, viszont nem azok. Az emlegetett szavak a Nagy Háború (ahogy az I. világháborút Magyarországon nevezik) közkatonáinak, bakáinak nyelvéből származnak, és egy most megjelent könyvben ezekről  is olvashat, aki a Vas megyei lakos.

Fotó: Turbók Attila

A Szülőföld Kiadó most megjelent munkáját Németh Balázs, Liszt Ferenc, Jagadics Péter és Csukás Péter jegyezték, „A nagy háború alulnézetben” címmel. A könyvben Vas vármegyei bakák harctéri naplóiból válogattak a szerzők.

Farkas Csaba, a kiadó vezetője megnyitójában hangoztatta: a hiánypótló mű szervesen illeszkedik a Szülőföld Kiadó munkáiba, ahol a szűkebb pátriánk eleddig ismeretlen történelmét dolgozzák fel.

- Tragikus sorsú nép vagyunk, akiktől elvették az emlékezés lehetőségét is – mondta a könyv bemutatóján Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője. – A mai generáció küldetése, hogy az emlékezést pótolja, akár a hasonló művekkel is – tette hozzá a kormánymegbízott.

Takács Zoltán, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója a kor történelmét vázolta fel a nagy számú hallgatóságnak, S.E.R. Biro László püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa a tábori lelkészek harctéri tevékenységét ismertette.

A könyv bemutatóján Szombathely polgármestere kielentette: a hivatalos tananyagokban mind máig nagy volt a csend, a most megjelent könyvnek  úttörő szerepe is van abban, hogy a megye lakossága végre első kézből ismerje meg a saját rokonságának tetteit, szenvedéseit. – A 20. század elment mellettünk, a 21-iknek nem szabad – mondta Puskás Tivadar.

„A nagy háború alulnézetből” című könyvet a mű szerkesztője, Jagadics Péter nyugalmazott ezredes ismertette, buzdítván mindenkit a mű elolvasására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!