Kultúra

2009.04.02. 02:29

Túl sok a szemét

Szombathely - A grafikai műfajok közt abszolút kuriózum - ritkán láthatunk ilyet - a filcre nyomtatott színes fametszet. Mészáros Richard Paul ezt a technikát használja.

Merklin Tímea

Fametszeteinek érdekessége, hogy átlagosan 50 dúcból egymásra illesztett, teljesen színes alkotásokat készít. Különleges a nézőpontja is: a diplomamunkáját bemutató sorozat minden egyes darabján fentről tekint rá alakjaira. Szokatlanok a művek címei is: a hagyományos egy-két szavas megjelölésekhez képest egész mondatokat fűz a képeihez. Pontosan megmondja, mi volt az inspiráló gondolat, mi volt a kérdés, ami mozgatta. Máskor felszólít, figyelmeztet, megvilágít sajátos képaláírásaival . Például: Nem az élet tett tönkre, te tetted tönkre az életed! Miért akartok mindig mást uralni, ha magatokat sem tudjátok? Vagy: A múlt az már úgy marad, de a jövőn még változtathatsz! Az Egyedi fametszetek című kiállítás egyik sorozata a diplomamunkáját mutatja be, a másik a társadalom betegségeiről szól. Döbbenetes, de szőnyegszerűen puhán előadott képeket látunk: a kontraszt az alkotói kiélezettségnek ad újabb dimenziót.

Odafigyelés, kritika, kegyetlen őszinteség, realitásérzék - e talajon bontakozik ki egy újszerű művészi attitűd, amivel nem gyakran találkozhatunk. Mészáros Richard Paul azt mondja:

- Nem akarom megadni a nézőnek azt a szabadságot, amit a kortárs művészet megad. A képzőművészetnek kell irányítani a társadalmi felfogást, és nem fordítva. Hozzá kell adni, nem visszavenni.

A kiállításon látható egy faszobra: egy ököl, a küzdelem szimbóluma. Azt fűzi hozzá: Az alkotó és az anyag közvetlen kapcsolatát hirdetem, szemben az eszközök és gépek alkalmazásával.

A forradalmár lelkű fiatalember Sárváron él. Diplomamunkájának címe ez volt: Az élet egy alkotás, melynek része a halál! Harcoljunk az alkotás szépségéért, hogy tovább álmodhassuk az élet álmát! A dolgozat lényegében egy - már-már kiáltványszerű - művészi program. Leszögezi: harcolni kell az életért, a természetes szépségért, a tisztaságért, az alkotásért, mert már túl sok a szemét, és küzdelem nélkül a művészet meghal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!