Kultúra

2011.04.14. 20:53

Új felsőoktatási koncepció készül

Új felsőoktatási koncepció készül, így várhatóan csak szeptemberben kerül az Országgyűlés elé az új felsőoktatási törvény tervezete - tudta meg az MTI csütörtökön. A kormányszóvivő közölte, hogy májusban tárgyalja újra a kormány a felsőoktatás végleges koncepcióját.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kormánypárti forrásból az MTI úgy értesült, hogy a szerdai kormányülésen a miniszterelnök új koncepció kidolgozását kérte az oktatási államtitkártól, a kormányfő többi között a hatástanulmányokat és háttérszámításokat hiányolta.
   
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak az új koncepció elkészítésére két hét áll rendelkezésére, ezt követően várhatóan májusban tárgyal ismét az anyagról a kabinet.
   
A nyár folyamán tekinti át az elképzeléseket a frakciószövetség, és szeptemberben kerülhet az Országgyűlés elé.
   
Az MTI felsőoktatási forrásból úgy értesült, hogy az új felsőoktatási törvényt szeptember 30-ig kellene elfogadni. A korábban tervezett hatálybalépés időpontja nem változik, azaz 2012 szeptemberétől élnének majd az új rendelkezések.
   
Az oktatási államtitkárság csütörtök délután nem kívánta kommentálni az információkat.
   
Nagy Anna kormányszóvivő az MTI érdeklődésére csütörtök este közölte, hogy a kabinet szerdán tárgyalta első olvasatban a koncepciót, és májusban tárgyal majd arról ismét. Úgy fogalmazott, teljesen természetes, hogy a kormány nem első lépésben dönt egy ilyen horderejű kérdésben, hiszen rendkívül összetett a magyar felsőoktatás jövője. Ismertetése szerint hónapok óta tart a törvény kidolgozása, mivel sok szereplőt kellett asztalhoz ültetni, hogy mindenki hozzá tudja adni saját gondolatait.
   
Nagy Anna közölte, a kormány arra kérte a szaktárcát, hogy májusra dolgozza ki a felsőoktatás végleges koncepcióját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!