Kultúra

2009.06.05. 02:27

Új versválogatás: Fohász föloldozásért

Szombathely - Az ünnepi könyvhét alkalmából mutatták be Balogh József költő, tanár legújabb verseskötetét az SIC színháztermében. Szép számban érkeztek fiatalok és idősek.

Maróthy Andrea

Balogh József költő, tanár Fohász föloldozásért - Istenes versek című verseskötetének bemutatóján a szerző köszöntötte az est két házigazdáját, Devecsery László költőt és Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház művészét; az esten közreműködő összes előadót. A pódiumon a Tarisznyások együttes és Fölnagy Csaba énekmondó zenével kísérve adta elő a legújabb (válogatás)kötet néhány rigmusát, amit élvezettel hallgatott a szépszámú közönség. Az est folyamán ifjú versmondók szavalták a költő istenes költeményeit, melyeket Balogh József az emelvényen ülve maga is mormolt.

Ebből a kötetből sem maradnak ki Balogh József sajátos rövidítései, egyszerű gondolatai. A nemrég Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj második fokozatát kiérdemlő költő valójában számvetésre készült, ám kiadója fiatalnak tartotta ahhoz, hogy számot adjon életéről. A tanácsot megfogadva kezdett bele egy tematikus sorozatba, melynek első részeként az istenes versek jelentek meg. 

Bár eredetileg a két házigazda a szerzővel és a Littera Nova vezetőjével, dr. Balázs Tiborral beszélgetett volna a kötetről, de az igazgató nem tudott jelen lenni a rendezvényen. A Magyar Írószövetség tagja így dr. Bognár Stefánia, a ki-adó egyik szerzője által, levélben méltatta a megjelent gyűjteményt. A bemutatón Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész és dr. Sill Aba Ferenc ferences rendi atya is méltatta a műveket. Mint mondták, az ember esendő, számos gyengeséggel és botlással kell szembenéznie, amit feloldozás nélkül nem tehet meg: Balogh József őszintén ír a válságos időszakról, a nemzet bizonytalan sorsáról, a magyarokért fohászkodik költeményeiben .

A művész kifejtette: A hitet nem lehet ráerőltetni senkire, de hit nélkül valójában nem lehet élni. Tévedés, hogy a legerősebb hit az önmagunkba vetett hit. Ez egy olyan dolog, amiért meg kell szenvedni minden embernek. Ahhoz, hogy magunkban higgyünk, először Istenben is hinni kell.

A közel másfél órás bemutatót az utolsó szó jogán Balogh József zárta. A Fohász föloldozásért című könyvet június 7-én, vasárnap délelőtt a budapesti Vörösmarty téren dedikálja a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!