Kultúra

2014.05.05. 13:00

Újra Znamenák

Kőszeg – Fölszállt a füst: megvan a Kőszegi Várszínház programja, az elmúlt években megszokott színes-ízes kínálattal. De ami a legfontosabb: Znamenák István az idén Shakespeare-t rendez, folytatódik a meseboltos koprodukciók sora – és megint lesz Gergye Krisztián-előadás is.

Ölbei Lívia

A nyitány június 7-én a Jézus Szíve-templomban a Kőszegi Vonósoké, a zárszót egy operett- és musicalgála, valamint egy augusztus végéig nyitva tartó török iparművészeti kiállítás adja meg (de lesz El Kazovszkij-tárlat is!). Pócza Zoltán igazgató és csapata ezúttal is a sokféleségre törekedett.

Elöljáróban – természetesen a teljesség igénye nélkül – szemelgetünk a programból. Június közepén szokás szerint utcaszínházi előadások csinálnak hangulatot a szezonhoz a kőszegi belváros tökéletes és autentikus díszletei között. Jön a Nézőművészeti Kft. az elmúlt években halhatatlan klasszikussá érett Nézőművészeti főiskola című Tasnádi István-előadással (Mucsi, Scherer, Katona stb.), az Orlai produkciós Római vakáció Tenki Rékával és Fekete Ernővel varázsol; kifejezetten egy szép, nyári estére való zenés könnyedség. Aztán majd lesz – sok más mellett – Spiró-előadás (Prah) és zenés Abigél (Szabó Magda után) is.

A különleges – és húsbavágó – élményekre vágyók mindig nagy izgalommal várják vissza Kőszegre a neves koreográfust, rendezőt, kortárs táncost, Gergye Krisztiánt, a társulatával együtt. Az idén (június 22-én) a Mu Terminállal közösen készült két előadást láthat a közönség. A Honvágy címűben Gergye Krisztián partnere a szintén csodálatos táncos, Lőrinc Katalin. Az Aukció a művészet (tánc, képzőművészet, zene, színház stb.) értelmére vagy értelmetlenségére kérdez rá – egy „igazi" aukcióval és azzal a provokáló gesztussal, hogy az el nem kelt műtárgyakat ott helyben megsemmisítik.

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a várszínház az idén Szálinger Balázs A csodalámpa című Aladdin-átiratából készít koprodukciós előadást, Rumi László rendezésében, gyerekeknek és felnőtteknek.

A várszínház saját nagybemutatójának rendezője a Kőszegre immár sokakkal együtt hazajáró Znamenák István, akitől az elmúlt években megszokhattuk, hogy a szép nyári kőszegi estékre való való, édesen szórakoztató előadásokba mindig nagy eleganciával, ízléssel kever bele egy csipetnyi sót. Azért, hogy tényleg ízes, eleven legyen. Ezúttal mindentudó Shakespeare-vígjáték kerül színre, Nádasdy Ádám újrafordításában – Vízkereszt, vagy bánom is én –, mások mellett Kálid Artúrral, Major Zsolttal, György-Horváth Lászlóval, Trokán Nórával, Hámori Gabriellával, Gazsó Györggyel, Kovács Zsolttal, Epres Attilával, Némedi Árpáddal. Premier: július 11-én. A híres darab címe körülbelül annyit tesz, hogy ünnepre, mulatságra való. Ezek szerint éppen Kőszegre, a Jurisics-vár masszív falai közé, ahol az udvar fölött (majdnem) mindig varázslatosan kék az ég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!