Kultúra

2011.09.07. 14:50

Újratárgyalják Hoffmann Rózsa koncepcióját

Az eredeti változathoz képest módosulhat a pedagógus életpálya-modell bevezetésének ütemezése: a modell Magyarország gazdasági fejlődésétől függően indulna el 2013. szeptemberétől; az MTI információi szerint vasárnapi ülésén tárgyalhat ismét a kormány az új köznevelési törvény koncepciójáról.

MTI

A Nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója MTI birtokába került anyagának címlapján az szerepel, hogy " a kormány 2011. augusztus 31-én jóváhagyta", de a távirati iroda úgy tudja, hogy a kormányfő az oktatási államtitkártól kért még bizonyos, kisebb változtatásokat. Ezek átvezetését tekintik át várhatóan vasárnap.

Az új változat némileg rövidebb - 108 oldal helyett 82 oldal -, s ebben új feltételként szerepel a pedagógus életpálya-modell elindításához Magyarország gazdasági fejlődése. Az anyag így azt rögzíti, hogy "a modell - Magyarország gazdasági fejlődésétől függően - 2013. szeptember 1-jén indul és 2018. szeptember 1-éig teljes körűen kiépül".

Az anyag tartalmazza, hogy a pedagógus életpálya kétéves gyakornoki időszakból és három - kivételes esetben négy - további szakaszból áll: pedagógus I., pedagógus II., pedagógus III. (mesterpedagógusi), és kutató tanár fokozatból.
Pedagógus I. fokozatba az léphet, aki megfelelt a gyakornokság lezárását jelentő "minősítő vizsgán", míg a pedagógus II. fokozathoz minősítés szükséges. A pedagógus III. (mesterpedagógusi) fokozat elérésének feltétele a pedagógus-szakvizsga megszerzése, 14 éves pedagógus-munkakörben - vagy bizonyos a jogszabály által ezzel egyenértékűnek tekintett munkakörben - szerzett szakmai gyakorlat, valamint a második minősítés megszerzése, míg kutató tanár az lehet, aki tudományos fokozattal, legalább 14 éves pedagógiai gyakorlattal rendelkezik, publikál, vagy tanterv- illetve tankönyvfejlesztő munkában vesz részt, és megszerezte a második minősítést. A minősítő eljárás életpálya-szakaszonként első alkalommal a pedagógus számára ingyenes, a további minősítések költségeit maga a pedagógus fizeti. A különböző fokozatokhoz eltérő illetmények tartoznak, ugyanakkor megmarad a háromévenkénti béremelési automatizmus is. A pedagógus előmeneteli rendszer bevezetésekor a pedagógus illetménye nem lehet kevesebb, mint az azt megelőző illetménye.

A már pályán lévő pedagógusok első minősítése a 2013. szeptember és a 2017/2018-as tanév vége között megtörténne, az ezen időszak alatt vagy később belépők minősítése folyamatos. A legalább 8 éve pályán lévők sikeres minősítésüket követően a pedagógus II. fokozatba kerülnek majd. A legalább 14 éves pedagógusi tapasztalattal, pedagógus-szakvizsgával, illetve tudományos fokozattal rendelkező pedagógusok minősítésüket követően a pedagógus III. (mesterpedagógusi), illetve a kutató tanári fokozatba kerülhetnek. A minősítést megszerző pedagógus a következő fokozatba és a pályán töltött évek számának megfelelő kategóriába kerül. A minősítési rendszer a 2012/2013-as tanév második félévében kezdi meg - kísérleti jelleggel - a működését. 

Magasabb fokozatba mindig a minősítést követő tanév január 1-jén lép a pedagógus, tehát a magasabb fokozatba való átlépés első lehetséges dátuma 2014. január 1. 2015. szeptember 1-től a bértábla fizetési tételei növekednek.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az MTI-nek előző héten adott interjúban azt mondta, hogy azt javasolják a modell 2013. szeptemberétől lépjen életbe. Az új modell magasabb fizetési kategóriát jelent majd, bevezetésével a bérek átlagosan 30-50 százalékkal nőhetnek - fogalmazott, hozzátéve: első lépésként az illetményalap az egyetemet végzett pedagógusoknál a jelenlegi minimálbér kétszáz százaléka, főiskolát végzetteknél 180 százaléka lenne. Második lépésként a pedagógus-illetményalap az egyetemet végzetteknél a jelenlegi minimálbér 250, főiskolát végzetteknél 200 százaléka lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!