Kultúra

2011.11.27. 10:53

Ünnepelt a Djurdjice

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte a horvát Djurdjice Vegyeskar a megyeszékhelyi Kisfaludy utcai székházban szombaton. CD-bemutatójukat nyugdíjas találkozóval kötötték össze.

Merklin Tímea


Az ünnepet a Szombathelyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesülete szervezte. Vezetőik, Jurasits Ferenc és Skrapits László üdvözölték az egybegyűlteket: köszönetet mondtak mindenkinek, aki a közösségért dolgozik, és a jubiláló kórusnak, amelynek tagjai szabadidejüket áldozzák a kultúra ápolására. Megtudtuk: 110 horvát nyugdíjas él Szombathelyen, közülük 76 eljött a találkozóra.

A Hangfelvétel a Vekerle Sándor Alap pályázatának támogatásával készült.

-A lemezzel örökséget hagyunk hátra. Várjuk a fiatalokat, hogy meg tudjunk újulni. Tizenöt év nem mindig van egy kultúrcsoport életében. Reméljük, lesz még tizenöt - mondta Skrapits László.

A Djurdjice Vegyeskar  neve azt jelenti: Gyöngyvirág. Szép, színes viseleteikben léptek színpadra szombaton,  ringatózva, ringatva a dalokban, a dalokkal, melyek közt sok a szívhez szóló, régi szerelmes ének.

A kórus 1995-ben alakult Németh Györgyné vezetésével. 1997-ben Kelemen Zsuzsával az élen megújult, és férfiakkal bővült („akikre büszkék vagyunk” – hangsúlyozták ki aznap este is.)

 Kétszer kaptak ezüst minősítést. A repertoárjukon szereplő dalokat szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták, gyűjtötték. Horvát, gradistyei, dalmát, magyar és vallási énekeket is énekelnek.

A kórus 22 fős: a 13 nő mellett 9 férfi is énekel. Az alapító tagok közül jelenleg is tagok: Harangozóné Kati, Horváthné Éva, Horváthné Dóri, Bíróné Nelli, Pulainé Rózsi, akiknek külön köszönetet mondtak a kitartásért.

Az énekesek a környező falvakból származnak: Szentpéterfa, Horvátlövő, Felsőcsatár, Narda, Horvátzsidány, Peresznye, Olmód. A kórus meghívásai is a környező horvát falvakba szólnak, ünnepi alkalmakra. Jelenlegi karnagyuk (2008-tól): Stefanichné Szerdahelyi Éva, akivel szintén szép sikereket értek el. Siker a CD-felvétel is, amelyen a szentpéterfai tamburazenekar is közreműködött. Ők gyakran adnak élőzenés kíséretet a fellépéseik alkalmával, így szombaton este is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!