Kultúra

2016.11.09. 19:35

Ünnepváró kiállítás Szombathelyen

Szombathely- Ünnepváró címmel nyílt kiállítás szerdán este S. Horváth Ildikó grafikusművész finom munkáiból az Isis Galériában.

Ölbei Lívia

De az alkotó azt ajánlja, ne egyszerűen csak várjuk az ünnepet, legyen inkább minden egyes nap ünnep. Aki belép az Isis Galériába, úgyis abban a pillanatban egy másik világba kerül. (Nem kell akkor a Marsig utazni, elég a szombathelyi Kossuth utca.)


Rézkarcok fala. Csillagjegyek és hókristályok a boltívek alatt Fotó: Németh Richárd

Legalábbis világok határán vagyunk, hiszen az életnek szinte minden momentumáért felelős egyiptomi Isis istennő nevét viselő galériában most a Szent Márton-év alkalmából nyílt kiállítás: a szombathelyi képzőművészek egyesülete, a Savaria Tendency Art Group pályázott a városnál, és nyert. Több bemutató jött létre így: kirakatkiállítás a belvárosban, nemzetközi barátkozás a képtárban. És most az Ünnepváró, S. Horváth Ildikótól szeretettel. (Karnyújtásnyira pedig itt van a rekonstruált Isis-szentély, ahol még nyitva tart a Mártont és a korabeli Pannóniát bemutató tárlat: istenek jöttek és mentek, végül megérkezett a kereszténység.)


Ikonosztáz. S. Horváth Ildikó és az utolsó gondos simítások Fotó: Németh Richárd

A STAG grafikusa finom rézkarcait és miniatűr ikonjait az Isis Galériába. A boltívek alatt, a mindenfélével megrakott polcokon, asztalokon egy-egy tál sütemény az ünnepi alkalom kedvéért:
S. Horváth Ildikó nagy műgonddal készítette el a megnyitóra szánt édességeket is. A rögtönzött tárlatvezetésen Ildikó megmutatja a négy évszak szerint elrendezett csillagjegymintákat. Mindegyik csillagjegy maga is végtelen világ: a jegyhez illő növények, titokzatos jelek erdeje vonzza magához nagyon közel a tekintetet. Van olyan rézkarc, amely egy korábbi lemez továbbgondolásával készült. Alul négyszög, fölötte négyszög, az eredmény különös hókristály. Ildikó minden egyes apró, karcolt figurát személyesen ismer, sőt: csak ő tudja, hogy a figurák alatt az alsó négyzet nem látható felületén, pont ott, pont ugyanolyan kis alakok bújnak meg. Párosan szép. És közben a jellegzetes, lenge-szép
S. Horváth-angyalok, többen, de inkább egyedül.

Legyen minden napunk ünnep, mondja Ildikó. Kicsi, fürtös angyal száll el fölöttünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!