Zéró Galéria

2018.01.24. 08:00

Szombathely rejtélyeit kapták lencsevégre a végzős hallgatók

Az ELTE SEK galériájában myFocus – Helyek a városi térben címmel nyílt kiállítás végzős hallgatók munkáiból.

Lutor Katalin

Vörös Bianka szintén kiállító. Viszked Tamással épp kedvenc fotót választanak hallgatótársaik gyűjteményéből. Fotó: Nagy Jácint

Egy kortárs kiállítás alkotásai nem csak a falon léteznek, elkezdenek működni a térben. Akárcsak a folyadék: kitölti, ami rendelkezésre áll. A kiállítás képei Szombathely másként látását dolgozzák fel. A megnyitó napján épp Cseh Tamás születésnapját ünnepeljük, mondhatnánk, véletlenek nincsenek, hogy a falakra nézve ez jut eszünkbe: „Itt van a város, vagyunk lakói / Maradunk itt, neve is van”: Szombathely. A hallgatók lencséi nagyrészt kopott falakat, omladozó homlokzatokat ragadtak meg. Ám ebben a kiállítói térben egész más ruhát öltöttek az elhelyezés, a közlés által.

A kiállító hallgatók, meséli Bordács Andrea esztéta, intézetigazgató, mind Szombathelyen töltenek legalább három évet – ez a képzés időtartama. A feladat, mely a kiállítást megelőzte, azért is volt hasznos, mert hozzájárult ahhoz, hogy kialakuljon bennük egyfajta szubjektív városkép. Így a fotók nemcsak helyekről mesélnek, de a tekintetekről is, amelyek megtalálták őket.

Vörös Bianka szintén kiállító. Viszked Tamással épp kedvenc fotót választanak hallgatótársaik gyűjteményéből. Fotó: Nagy Jácint

Készman József művészettörténész elmondja: a kiállítás alapja egy egyetemi kurzus. Az itt készült alkotások bár sokszínűek, de egy közös pontban kapcsolódnak: részei egy sajátos városantropológiai kutatásnak. Továbbá nagyon fontos, hogy a fotózás ösztönzi a hallgatókat: járjanak nyitott szemmel, fedezzenek fel a városban olyan rejtelmeket, amelyeket korábban nem szemléltek kellő tudatossággal.

Az ötletet Janáky István építész munkái adták: azok a fotográfiák, amelyek az építészeti szépség rejtekeit tárják fel, központba helyezve az alkotó saját érdeklődését. Ezekben a munkákban az otthonosság, a személyes viszony a legfontosabb.

Kényszerhelyzetet hoztunk létre a hallgatókban, mondja Készman József, hiszen az azelőtt hétköznapinak nevezhető városi séták át kellett hogy lényegüljenek egyfajta megfigyeléssé. Ezek mind új felfedezések, új anyagok a városról, ráadásul sok esetben egészen más végeredmény született, mint ahonnét a hallgatók kiindultak.

A kurzus oktatója sérelmezi, hogy a képek nagyrészt nyomtatópapír méretűek és anyagúak, holott sokat javított volna az összképen a profibb nyomtatás, akár a méretkülönbségek ábrázolása miatt is.

A kiállítás így is vándorolni fog, ugyanis meghívást kaptak egy újabb helyszínre, ősszel pedig hasonló témában workshopot is terveznek, neves alkotók közreműködésével.

A kiállító hallgatók: Cséve Krisztina, Fülöp Krisztina, Hamar Alisza, Horváth Mihály, Hujbert Mátyás, Lukács Klaudia, Nagy Evelin, Petrőczi Andrásné Ildikó, Pintér Benjámin, Takács Szilvia, Varga Dávid, Varga Péter, Vörös Bianka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában