Kultúra

2014.04.24. 13:40

Vasfüggöny bontás - Goják Sándor újszerű emlékezést tervez nyárra

Idén 25 éve, hogy elbontották a műszaki zárat, a szögesdrótokat az államhatáron. Erre sokan emlékeznek.

Kozma Gábor

Goják Sándor magán Vasfüggöny Múzeuma tavaly európai ismertségre tett szert, hiszen a tulajdonos beszámolhatott gyűjteményéről egy uniós projekt keretében a horvátországi Rijekában (Fiume). A múzeum egyediségét és különlegességét az adja, hogy az egykori sorállományú határőr csak eredeti tárgyakat állít ki, mutat be.

– Folyamatosan gyarapítom az állományt, nemrég beszereztem egy szovjet aknakereső fém detektort, aztán átereszrácsot, beton telefonaljazatot. Ez utóbbi különlegeségét az adja, hogy a jugoszláv határőrök ellen vetették be. Ugyanis azok rendszerint szétlőtték a magyarok telefonpóznáit, így került elő a betonos megoldás – mondta el a férfi.

Már hadrendbe állítva a legújabb szerzemények egyike, a szovjet fémdetektoros aknakereső.  (Fotó: KOzma Gábor)

Aki a jubileumra újszerű megemlékezéssel készül. Már elküldte a meghívólevelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamit Angela Merkel német, valamint Faymann osztrák kancellárnak. Augusztus 2-án múzeumába várja őket, ahol emlékező program indul. A magaslesről hangzanak el a beszédek, majd kulturális műsor veszi kezdetét magyar, német, horvát nyelven. Ezt követően avatják fel az épülő kápolnát, amely szintén páratlan a maga nemében. Az emlékezés része lesz a 4. Országos Sorállományú Határőr találkozó.

– Az eseményre mindenkit szeretettel várunk és már most készülünk – mondta el a múzeum tulajdonosa. – De addig sem áll meg az élet, indul az idei szezon. Rövidesen érkezik egy 60 fős, öt országot képviselő nemzetközti csoport, amely kíváncsi a gyűjteményemre. Ők már a friss szerzeményeket is láthatják – tette hozzá Goják Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!