Kultúra

2014.01.05. 15:40

Vastapssal kezdődött az év

Sárvár - Negyvenegyedik alkalommal köszöntötte koncerttel az új esztendőt a város népszerű fúvószenekara. A szombat esti koncerten Szabó Tibor és a Ma Mint Ti Színjátszó Csoport kórusa is közreműködött.

Nagy Ildikó

Ezúttal is megtelt a Tinódi gimnázium tornacsarnoka a Sárvári Koncertfúvószenekar újévi koncertjére. A rendezvénynek hagyománya van a városban: 1974-ben rendezték meg először. Ha úgy vesszük, Szélesi Attila karnagy is jubilált: szombaton este ugyanis tizedik alkalommal dirigált a zenekar újévi koncertjén.

John Williams Olimpiai fanfárjával kezdődött a koncert, a Los Angeles-i olimpiára komponált mű remek kezdésnek bizonyult, majd Albert William Ketelbey révén egy perzsa vásárba repítette közönségét a zenekar. Ezután méltóságteljes percek következtek: a zenekar egykori karnagyára, a sárvári zeneiskola alapítójára, a tavaly novemberben elhunyt Pernecker Jánosra emlékezett. Bizonyára sokaknak eszébe jutott, hogy Pernecker János a tavalyi újévi koncerten egy műsorszám erejéig még vezényelte a zenekart.

Franz von Suppé Könnyűlovassági nyitánya, Jan van der Roost magyaros témájú, négy tételből álló, Puszta című műve után Jacob de Haan Concerto d' Amore-jával folytatódott a műsor.

Szabó Tibor a sárvári fúvósokkal és Leonard Cohannel (Fotó: Szendi Péter)

 

Hagyományosan az újévi koncerten köszöntik a zenekar új, legifjabb tagjait. Ezúttal a fuvolán játszó Sipos Noémi (tanára: Vida Tóth Viktória) a szaxofonos Horváth Réka (tanára: Németh Kornél) és a zenekart tenorkürtön erősítő Kutszegi Ferenc (tanára: Bagaméri Sándor) vehetett át emléklapot a zenekar elnökétől, Máhr Tivadartól és Szélesi Attila karnagytól.

Leonard Cohen népszerű dalát, a Hallelujah-t nagyon sokszor feldolgozták, ám fúvószenekari megszólaltatása még ritkaságszámba megy. A Sárvári Koncertfúvószenekar most Szabó Tiborral, a Weöres Sándor Színház színészével adta elő a Hallelujah-t, vagy inkább fordítva: Szabó Tibort kísérte a zenekar? Egy biztos: az éppen a számos feldolgozás miatt kockázatos vállalkozás remekül sikerült hatalmas taps járt érte. De a következő műsorszám miatt sem kellett aggódniuk a fúvósoknak, hiszen Ennio Morricone filmzenéi esetében is borítékolható a siker. Ugyanez a helyzet a musicalekkel: ezúttal a Nyomorultak népszerű és fülbe mászó betétdalaiból kapott ízelítőt a közönség. E produkciót a Schimmer Roberta vezetésével működő Ma Mint Ti Színjátszó Csoport kórusával adta elő a zenekar. Kondora István polgármester újévi köszöntőjében a hagyományok fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy a hagyomány megmaradjon, éltető közeg, értő fülek és érző szívek is kellenek, mondta, majd a város lakóinak nevében is köszönetet mondott a koncertfúvószenekar tagjainak.

Koncerttel kezdődött az év: a Sárvári Koncertfúvószenekart Szélesi Attila karnagy vezényelte (Fotó: Szendi Péter)

Egy fúvóskoncert végére indulók kívánkoznak: Philip Sousa Csillagsávos lobogó alatt című műve után rá-adásként a Honvéd banda, majd a Radetzky-induló következett utóbbit vastaps és Szabó Tibor kisfiának, Bálintnak önfeledt, színpad előtti tánca kísérte. Valahogy így kell kezdődnie az új évnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!