vépi filmklub

2018.07.06. 21:00

Vépi bosszúfilmek – Egy tematikára fűzték fel a hat alkotást

Műfaji és művészfilmek felvezetéssel, beszélgetéssel, filmnézés közösségben – szerdán indult a vépi filmklub a művelődési ház teraszán.

Tóth Kata

Meskó Krisztián válogatta a filmeket Fotó: Szendi Péter

Hat nemzet koprodukciója, minden idők második legdrágább holland fi lmje, amelyben amerikai színészek játszanak. Martin Koolhoven Megtorlás című brutális, western környezetbe ágyazott thrillere erős kezdése volt szerdán a Vépen elindított fi lmklubnak. A folytatás sem kíméletesebb: Meskó Krisztián válogat és ajánl alkotásokat a bosszú témakörében, amíg az idő engedi, a művelődési ház teraszán. Lesznek műfaji és művészfi lmek, amerikai és európai művek, nemcsak élőszereplősök, hanem anime is. Legközelebb augusztus 15-én 20 órától Alex van Warmerdam Borgman című 2014-ben készült holland thrillere, egy sokkoló és felkavaró fekete komédia látható. Egy héttel azután Srdan Golubovioc szerb rendező Templom a dombon című fi lm drámája kerül vászonra.

Meskó Krisztián válogatta a filmeket Fotó: Szendi Péter

A délszláv háborúban játszódó történet a háború utóhatásait dolgozza fel, és a kritikák szerint arra keres választ, hogy van-e értelme jót tenni az életben, és túl tudunk-e lépni az évtizedes, vagy akár ezeréves ellentéteken. A szeptemberi kínálatban ott lesz a Két nap, egy éjszaka című fi lmdráma Marion Cotillard főszereplésével – Luc és Jeanne-Pierre Dardenne, a belga szerző- és testvárpár fi lmje; A fi ú és a szörnyeteg japán animációs fi lm és Fabrice Gobert francia thrillere, a K.O. A fi lmművészetet erősen mozgatja a bosszú tematikája és az a nézőpont, hogy az ember az őt körülvevő társadalmi miliőnek az elszenvedője, mondja Krisztián, indokolva a témaválasztást. A vetítéseket mindig felvezetés előzi meg, és beszélgetés követi, a fi lmklub ebben különbözik a „sima” mozitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában