Kultúra

2017.05.11. 16:25

Verset virágzó zilahi tavasz Vasváron

Vasvár - Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója negyedszer vett részt a zilahi versmondó verseny szakmai zsűrijének munkájában.

Vas Népe

A romániai Szilágy megye székhelyén, Zilah városában 17. alkalommal rendezték meg A Költészet Tavasza Fesztivált. "Ady lábnyomán jártunk Vas megyéből néhányan", mondja Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója, aki negyedik alkalommal kapott meghívást a zilahi versmondó verseny szakmai zsűrijébe. Az idén második alkalommal vettek részt az eseményen vasi versmondó fiatalok: Csehimindszentről és Vasvárról.

A Költészet Tavasza Fesztivál ezúttal is sok programot kínált. A Zilahi Református Wesselényi Líceumban például Baka Györgyi érdi (egyébként Vasváron is rendszeresen megforduló), Oláh András mátészalkai és Kaiser László budapesti költőkkel találkozhatott a közönség. A középiskolások rendkívüli érdeklődéssel és aktívan vették ki a részüket a beszélgetésből.

A Költészet Tavasza Fesztivál nagy hangsúlyt fektet a kulturális együttműködésre: román költők verseit magyarra, magyar költők verseit románra fordítják; a friss termésből évente megjelenik egy kötetnyi válogatás. Természetesen nem maradhatott ki a programból az Ady-emlék-helyek meglátogatása: a vasiak is megnézték Ady egykori iskoláját - és a házat, ahol a költő Zilahon lakott.

Zilahon, a háttérben Ady Endrével. Balról: László Jánosné (csehimindszenti iskolaigazgató), valamint Nagy Levente, Cséri Alexandra és Góczán Lilián Fotó: Jankovics József

A fesztiválprogramba illeszkedő versmondó versenyen a vasvári Cséri Alexandra korcsoportjában a harmadik lett, Nagy Levente a korcsoportjában különdíjat kapott a Hepehupa folyóirat szerkesztőjétől.

A találkozó legfőbb hozadéka mindezeken túl maga a találkozás, a kapcsolatteremtés, a kapcsolatépítés, hangsúlyozza Gergye Rezső. A diákok barátságokra tettek szert. Ráadásul minden versmondó megkapta - a Nagy Gáspár Kulturális Központ ajándékaként - a legfrissebb, elegáns vasvári kiadványt, amely éppen A költő hazatér-programot mutatja be a közönségnek. Mindeközben a Szilágy megyei Művészeti és Művelődési Központ és a Nagy Gáspár Kulturális Központ együttműködési megállapodást készített elő.

Gergye Rezső összegzése szerint: "A vers ismét költészeten túli tartományokat is mozgásba hozott. Hát nem nagyszerű, hogy erre képes a vers?"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!