Kultúra

2017.06.16. 19:00

Ír, magyar jó barát - Világosan utalt az író Szombathelyre

SZOMBATHELY 23-ik alkalommal ünnepelték meg, hogy James Joyce beleírta az Ulyssesbe Szombathelyt.

Budai Dávid

Az ír nagykövet szerint a Bloomsday alkalmat ad az ír-magyar kultúra ápolására.23-ik alkalommal lepték el az ír kultúra és az irodalom szerelmesei James Joyce ikonikus Fő téri szobrának környékét, hiszen 1904 óta június 16-a a Bloomsday. Az irodalomszeretők persze csak jóval később fedezték fel maguknak ezt a napot, de felfedezték, és miután a világ egyik leghíresebb modern regénye Szombathely városát is név szerint említi, mi sem maradhatunk ki a Bloomsdayből. Persze nem is akarunk, sőt ahogyan Prieger Szabolcs, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóhelyettese hangsúlyozta, az ilyen események erősítik azt a pályázatot is, amellyel Szombathely Európa kulturális fővárosának címéért harcol.Miután a város fúvószenekara eljátszotta a magyar, valamint az ír nemzeti himnuszt, táncosok lepték el a Fő teret.

A Fő teret ellepték a századelőt idéző táncosok Fotó: Unger Tamás

- Azon szerencsés emberek közé tartozom, akiknek a középiskolában még volt elegendő idejük arra, hogy elolvassák James Joyce: Ulysses című regényét. Már akkor szívmelengető érzés volt Szombathellyel találkozni egy ilyen regény lapjain, és büszkeséggel tölt el, hogy most én köszönthetem a huszonharmadik Bloomsday-t - hangsúlyozta dr. Hende Csaba szombathelyi képviselő 15 órakor a Joyce-szobor előtt felállított színpadon. Mint elmesélte, többször is járt Írországban és mindig meglepte az kézzelfogható hasonlóság, ami a magyarok és az írek között mentalitásban, hangulatban, jellemben és viselkedésben van.

Pat Kelly, Írország nagykövete hangsúlyozta, a Bloomsday nem csak arra ad alkalmat, hogy James Joyce-t és az irodalmat ünnepeljük, hanem, hogy az ír-magyar kulturális kapcsolatokat ápoljuk. A nagykövet elmondta: örömmel tölti el az, hogy a fesztivál valamennyi eseménye az ír kötődést erősíti. A Bloomsday egy különleges fesztivál, hiszen ilyenkor az emberek boldog mindennapjait is ünnepeljük, úgy ahogyan azt az író a regényében kifejezte - mondta a nagykövet, aki nem sokkal később már Kádár Ferkó fotószínházában, igazi polgári miliőben, korabeli ruhában fényképeszkedett, miközben a hangszórókból sirályok hangja szólt. A szervezők így akarták Szombathelyre csempészni a századelős Trieszt hangulatát, vagyis az Ulysses születésének helyszínét és korát.

Az Ulysses 18 fejezetből áll, első pillantásra a könyv rendezetlennek és kaotikusnak tűnik. Joyce egyszer azt nyilatkozta, mindez azért van, hogy műve halhatatlanná váljon, Annyi talányos és rejtett utalást tettem bele, hogy a professzorok évszázadokig elvitatkoznak azon, mit, hogyan értettem. Az szerencsére elég egyértelmű utalás volt, hogy Leopold Bloom, vagyis Virág Lipót reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. Az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. Ennek a családnak a leszármazottja volt Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. Ezen alapszik az immár hagyománnyá vált kortárs művészeti ünnep, mely nálunk 1994-ben indult útjára.

A szombathelyi egyetem művészeti intézetének hallgatói különleges maszkos kiállításukkal járultak hozzá a fesztiválérzéshez, a hamisítatlan ír hangulatról pedig a The Crazy Pogues gondoskodott, akik autentikus ír muzsikával szórakoztatták a közönséget. Már itt, a Fő téren meglehetett kóstolni a legismertebb ír sört, de aki az irodalom mellett az ír kultúrából leginkább a gasztronómiát kedveli, az a II. Savaria Sörfesztiválon kedvére válogathat az ír különlegességek közül, hiszen az idei háromnapos rendezvényen az ír kultúra került a fókuszba. Egyik Bloomsday-en sem maradhat el a pecsételés, ahogyan mindig, most is lett pár Bloomsday felirat porcukorból. James Joyce szobra ritkán magányos, de ilyenkor mindenki odalép a híres író mellé egy szelfire, most sem volt másképp. Idén is minden együtt volt a Bloomsday-hez, ír zene, ír sör, ír író.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!