Kultúra

2014.07.09. 13:38

Vízkereszt, vagy bánom is én Kőszegen

Kőszeg - Csütörtökön 20.30-kor kezdődik a Vízkereszt, vagy bánom is én című Shakespeare-vígjáték premierje a Kőszegi Várszínházban. Aztán lesz még hét előadás.

Ölbei Lívia

 

Mintha most kezdődtek volna a próbák, és máris itt a premier. Sőt: mintha most lett volna, hogy Znamenák István először érkezett Kőszegre rendezőként, pont William Shakespeare-rel. De 2009. nyarán még nem tudhattuk, hogy A makrancos hölgy bemutatójával megkezdődik a kőszegi Znamenák-korszak (a történelmi tárgyú kortárs drámák, a szórakoztató Merő Béla-rendezések és a Jordán-korszak után). Pedig megkezdődött: 2010-ben a Nem élhetek muzsikaszó nélkül következett Móricz Zsigmondtól, 2011-ben a Sörgyári capriccio című Hrabal-regény színpadi átirata (nagy biciklizésekkel a Brenner-udvaron, mert a Jurisics-várat meg a belvárost épp fölújították). 2012-ben Goldoni Chioggiai csetepatéja ment a Brenner-udvaron (esőkabátos bemutatóval), tavaly egy másik Goldonival, A kávéházzal avattuk föl újra a várudvart: csónak ingott-ringott a színpadon, amely a végén mindenestül nagy, közös akváriummá változott. Znamenák Istvánnak különösen finom érzéke van ahhoz, hogy a szép nyári estékre való, fölszabadult szórakozást nyújtó előadásokba belecsempésszen valami hűsítő, izgalmas fanyarságot. Hogy igazán rólunk szóljon a mese. És akik nem hiányozhatnak mellőle: Herpai Rita, a rendező munkatársa; Cselényi Nóra díszlettervező – és Lőkös Ildikó, az örökös kőszegi dramaturg. Az idén megint az örökifjú – 450 éves – Shakespeare adja a hozzávalót: Znamenák István ezúttal az életmű utolsó, „elegyes" vígjátékát, a Vízkereszt...-et viszi színre a kőszegi társulattal, amely úgy marad állandó, hogy közben évről évre megújul. Az idén is itt vannak a nagy kópéságok rendszeres elkövetői: Gazsó György, Kovács Zsolt, Epres Attila, Sarkadi Kiss János; itt vannak a régi zenészek (még szép, hogy zenés vígjáték lesz!), élükön Némedi Árpáddal (szintén színész). Már „visszajáró vendég"-státusban van Takács Géza, Szilágyi Csenge. Most debütál Kőszegen Hámori Gabriella és Trokán Nóra. Előbbi Olivia grófnőt, utóbbi a hajótörést szenvedő ikerpár egyik felét, Violát játssza. Más kérdés, hogy a hajótörésből megmenekülvén Cesariónak öltözik. Ebből a furcsa kettős helyzetből bontakozik ki a tévedések vígjátéka: mindenki eped valaki után, aki pont nem az, aminek látszik. Vagy ki tudja. A gyászba zárt Olivia például Cesariót szemeli ki. Hámori Gabriella (tapintatos jótündér, álmodó kislány és titokzatos famme fatale egyszemélyben) azt mondja, Olivia: álomszerep/szerepálom. Bár itt sem a szerep iránti vágyakozás a döntő, hanem az, hogy általa a színész – és a rendező – miről szeretne beszélni. Shakespeare magyar hangja Nádasdy Ádám, fordítás frissítve. Vízkereszt, vagy bánom is én-premier ma 20.30-kor a várudvaron. Csak esővíz ne legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!