Kultúra

2014.07.05. 18:22

VulkánSág először: kulturális vendégség a hegy körül

Két napon át tart a fesztivál, amely kilenc kemenesaljai kistelepülés értékeit kínálja föl a nagyközönségnek

Ölbei Lívia

Valahogy így születhettek a csillagképek is: a csillagok vannak, ahol vannak, aztán az emberi szem értelmes formációkká rendezi őket. A VulkánSági Kultúra Fesztivál kilenc települést fog össze.

Remélhetőleg szerencsés csillagzat alatt hozta össze a helybeli turisztikai szervezet és a celli Kemenesaljai Művelődési Központ az első Vulkánsági Kultúra Fesztivált, amely szándékai szerint a környék már meglévő értékeit teszi láthatóvá. Kilenc település szállt be a fesztiválszervezésbe, a vállalkozó kedvű vendégek pedig akár mindenhova benézhettek-benézhetnek ezen a hétvégén, hiszen a programok időben egymásra épülnek. Szombaton a merseváti Vidos-vágta indította a napot (huszárbemutatók, koszorúzás a Vidos-kriptánál, Vidos József, az 1848-as nemzetőr emlékezetére), Vönöckön be lehetett járni a Buti Pálinkautat, Csöngén a Weöres Sándor-házban kinyitott az irodalmi udvar, Ostffyasszonyfán a Petőfi-emlékszoba (Tóth Róza kisasszonyt szerette itt a költő), Nemeskocsban Illés Erika szobrászművész és a Művészetek Portája tárta szélesre a kapuit.

A csöngei Weöres-szobor Lestyán-Goda János (jobbra) vezetésével került vissza a helyére, az emlékház udvarán álló posztamensre. Fotó: Szendi Péter

Ma reggel pedig indul a „hintótaxi” a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtártól, és meg sem áll Kemeneskápolnáig, ahol – a falu határában – 10 órakor „régimódi aratás” kezdődik kisbírói kidobolással, kaszáslevessel (szigorúan szalmabálán elköltve), cigányzenével. Délután Sitkén szakasztott ókori római gladiátorok küzdenek meg egymással, Egyházashetyén Dani uraságnál, azaz Berzsenyi Dánielnél tehetjük tiszteletünket, közben a kultúrházban belehallgathatunk a hetyei dalostalálkozóba.

És akinek mindez nem elég, este Mesteriben a Mirage zenekar társaságában búcsúzhat az első VulkánSág fesztiváltól. Aztán jövőre, veletek, ugyanitt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!