Kultúra

2011.01.29. 19:00

Weöres Sándor és Fekete Ernő találkozása a szombathelyi színházban

„Azt éreztem, hogy mindenképp itt kell ma lennem"- mondta Fekete Ernő, a budapesti Katona József Színház rendkívül sokat foglalkoztatott, elismert színésze a szombathelyi Weöres Sándor Színház megnyitóján. A művész nemsokára a Mennyekbe vágtató prolibusz című Weöres Sándor-estjét hozza el Szombathelyre.

Ölbei Lívia

„Azt éreztem, hogy mindenképp itt kell ma lennem. Kivételesen nem is foglalt a mai estém a saját színházamban. Délelőtt ugyan próbáltam egy elég komoly főszerepet – és holnap újra próbálni fogok, mégis pontosan tudtam, hogy nem hagyhatom ki ezt a kivételes alkalmat” - mondja Fekete Ernő,

Az „elég komoly főszerep” nem más, mint Moliére Mizantrópjának Alceste-je, Zsámbéki Gábor rendezésében. (A színház menetrendje szerint azóta – pénteken– megtartották a Moliérebemutatót – remélhetőleg időközben a fűtési gondok is megoldódtak; az elmúlt napok katonás hírei szerint bajok voltak az épület fűtési rendszerével.) De vissza a szombathelyi színháznyitóhoz, amelyen Fekete Ernőnek (többszörös érzelmi okokból) persze hogy itt kell lennie: „Egyrészt Jordán Tamás támogatójaként, másrészt szombathelyi születésű színészként örülök nagyon, hogy részese lehetek ezeknek a tényleg felemelő pillanatoknak. Öt órakor érkezett meg a vonatom, gyordsan átöltöztem, siettem a színházba. Amikor ideértem, már szólt a barokk zene, mindenféle fények villogtak; megálltam az épület előtt – és elérzékenyültem. Azok a tizenhattizenhét éves fiatalok, akikben már érlelődik a színház iránti komoly vágyakozás – mint bennem érlelődött annak idején –, összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vannak ma Szombathelyen, mint annak idején én voltam. És én ennek nagyon örülök – szimbolikus jelentősége van a mai napnak. Igazán drukkolok ennek a társulatnak, hogy az új épületet nagyszerű előadásokkal töltse meg. Most pedig mielőbb nagyon szeretném bejárni a színházat. Voltam már itt kétszer úgy, hogy még tartott az építkezés – és most nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. Szeretnék a színpadra is fölszökni, és abszolút szakmai szempontból megvizsgálni, hogy milyenek onnan a ´kilátások´. Azt már tudom, hogy a másik oldalról jól működik a nézőtér-színpad viszony.”

Az elmúlt években szerencsére a vasi közönség is többször láthatta „közelről” Fekete Ernőt. A Kőszegi Várszínház 2008-as bemutatón ő játszotta Csokonai halhatatlan színdarabjában – Jordán-rendezésben – az éhenkórász, tehetséges ifjú költőt, a méla Tempefőit; nem is kell mondani, hogy nagyszerűen. A következő évben Szombathelyen, az augusztusi karneválszínházi Moliérevígjátékban – Scapin furfangjai – vállalt szerepet: ő játszotta a csavaros eszű játékmestert, Scapint. A múlt évadban pedig a Katona József Színház nemzetközileg is sikeres Csehov-előadásának, az Ivanovnak emlékezetes címszerepében láthattuk őt az MMIK-ban, Ascher-rendezésben. (A társulat a WS Színház meghívására érkezett Szombathelyre.)

A „Katona” Jászai-díjas érdemes művészét (az utóbbi elismerés 2010-ben érte Fekete Ernőt) hamarosan az új Weöres Sándor Színházban is viszontláthatjuk: a Mennyekbe vágtató prolibusz című – Weöres Sándor-estjét hozza el Szombathelyre. (Talán ez ügyben is működik az a bizonyos „égi forgatókönyv”, amely a szombathelyi színházalapítás – és remélhetőleg színházi működés – menetrendjét rögzíti.) A Mennyekbe vágtató prolibusz budapesti bemutatóját egybehangzóan „szuperlatívuszos” kritikai visszang kísérte. Molnár Gál Péter például többek között ezeket írta róla: „Fekete Ernő a Katona József Színház dohányzójából nyíló Sufniban Weöres Sándor verseiből egyórányit összeállított és telt ház előtt elmondja. Nem szavalja. Nem recitálja. Nem édeskés mosollyal odatisztelgi a költő nem létező szobra tövébe. Nem is felkapaszkodik a magyar nyelv lángelméjének garabonciás köpönyegébe, hogy felhúzódzkodjék közszemlére, kölcsönt csórva a halhatatlanságból. Fekete elmondja a verseket. Közvetíti a költőt. (...)” Márciusban meglátjuk, milyen az, amikor Weöres Sándor és Fekete Ernő – pont Szombathelyen találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!