színház

2019.09.22. 15:30

WSSZ: Holdbeli csónakosok a Színházak éjszakáján

Ezúttal a Színházak éjszakájába torkolló magyar dráma napján adták át a Weöres Sándor Színházban a Holdbeli csónakos-díjakat. Szavazott a társulat, a különdíjra szavazott a közönség is.

Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Szeptember 21-e évtizedek óta a magyar dráma napja: annak emlékezetére, hogy 1883-ban ezen a napon tartották Az ember tragédiája ősbemutatóját a Nemzeti Színházban. Az évforduló az idén szombatra esett, vagyis légmentesen passzolt a Színházak éjszakájához, amikor a társulatok rendszerint különféle vidámságokkal csábítják a közönséget országszerte, megadva a jelet a kőszínházi évad megkezdéséhez. (Szombathelyen máris túl vagyunk két bemutatón – 5 fiú, Terrorizmus –, és bátran kimondhatjuk: jól

kezdődött a 2019/20-as szezon.)

Csábításban szombaton este a WSSZ-ben sem volt hiány. Fél kilenc után hosszú sorok kígyóztak az Akacs Mihály utcai színházépület (csodapalota, hát persze!) előtt: a Mészáros cukrászda települt ki fagylaltoskocsijával, úgyhogy ezen az estén nem Bagaméri, hanem fiatal szombathelyi színészek bolondították meg ezzel-azzal a hűvös édességet. (Tényleg: a fagyi olyan, mint a színház – volt, nincs. De az íze megmarad.) Benn, az aulában lehetett játszani, beszélgetni, színházi levegőt szívni, autogrammot kérni, fél 10-kor pedig a nagyteremben megkezdődött az ünnepi ceremónia: a Holdbeli csónakos-díjak átadása. (Csak előbb a bűbájos közönség-etikett, színészek előadásában. Zacskózörgetés, ropizás, telefon, későn érkezés stb.) Korábban a díjátadó alkalmából Kaszás Attila és Szinetár Dóra csodálatos kettősét szoktuk meghallgatni felvételről (a Nemzeti Színház emlékezetes Weöres Sándor-előadásából), most azonban Szabó Tibor és Nagy-Bakonyi Boglárka élőben énekelte el – kísért Falusi Anikó – a vágyakozás gyönyörűséges dalát, amelynek szerzője a nemrég elhunyt, nagyon hiányzó Melis László; aki Szombathelyen is több fontos és szép előafásban tette le névjegyét.

A Holdbeli csónakos-díjat a WSSZ szenátusa alapította meg 2011-ben, 2013-ban aztán az Opel Szentgotthárd különdíjjal csatlakozott az évi rendes ünnepléshez. A lezárt borítékban várakozó neveket Jordán Tamás, a színház alapító-igazgatója olvasta fel. A 2018/19-es évad teljesítménye alapján, a színészek titkos szavazása nyomán a Holdbeli csónakos-díjat szombaton este Németh Judit vehette át. A színház nem működne a közönség számára láthatatlan, de nélkülözhetetlen technikai háttérszemélyzet nélkül. Szintén a színészek szavazatai alapján az idei Holdbeli csónakos-díjat Krizmanits Gyuláné öltöztető vehette vehette át Jordán Tamástól. A Opel-különdíjről (két hét autóhasználat, ajándékcsomag) a színészek tekintetében a közönség szavaz: az idén Szabó Róbert Endre a győztes. A technikai személyzet különdíjáról a társulat dönt, és ennek a döntésnek az értelmében Molnár Tamás díszítő a győztes.

Kelemen Zoltán szellemes inkognitóban nyitotta meg a Mészáros Zsolt színházi fotóiból rendezett jótékony célú fotókiállítást (a fotóvásárlásból befolyt összeg az Esőemberke Alapítványt támogatja). Aztán nem volt más hátra, mint az, hogy színre lépjen a Mágikus Mintha zenekar. De vigyázat: a színházi mintha titokban – az egyetlen igaz.

 

Eddigi Holdbeli Csónakos-díjasok:

2011 – Csonka Szilvia színművész és Černay Štefan helyettes színpadmester

2012 - Orosz Róbert színművész és Nagy Kornél kellékes

2013 - Bajomi Nagy György színművész és Kiss Zoltán világosító

2014 – Nagy Cili színművész és Balogh Lívia súgó, Kottán Éva fodrász (megosztva)

2015 – Trokán Péter színművész és Jenei Ágnes kellékes

2016 – Endrődy Krisztián színművész és M. Kapornaki Rita rendezőasszisztens

2017 – Mertz Tibor színművész és Baranyai István díszítő

2018 – Vlahovics Edit színművész és Varga Alexandra jelmeztár-vezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!