olvasópróba

2018.04.18. 14:35

Horgas Ádám új rendezése Szombathelyen – A boldog végre most nincsen szükség

Horgas Ádám új rendezése Chicagóba repíti majd közönségét. Ilyen volt az olvasópróba.

Lutor Katalin

A Weöres Sándor Színház igazgatói irodája ismét remek helyszín: a Grönholm-módszer sokszor körbejárt asztalán most vaskos szövegkönyvek sorakoznak. Ezek az Egy bizonyítás körvonalai David Auburn tollából, Debreczeni Júlia fordításában. A színészek körben az asztalnál: Szabó Tibor, Jámbor Nándor, Alberti Zsófi, Ágoston Katalin, valamint Nagy Katica egyetemi hallgató.

Nem boldog, de nem is semmitmondó

Nem lesz boldog vég, mondja Horgas Ádám a felolvasás előtt – aki azt várja, annak csalódnia kell. Az eredeti színműben helyükre kerültek a dolgok, de olyan semmitmondónak tűnt az egész. Egy konfliktusokra épülő színdarabban nem kell mindig elsimítani a problémákat, olykor jobb lebegve hagyni, vagy egyszerűen kijelenteni: a matematikában az is megoldás, ha nincs megoldás – teszi hozzá a rendező. Majd felolvas: elejétől végig. A szövegkönyv dialógusok mérhetetlen sorából áll – komoly szövegtudást igényel.

David Auburn darabját 2000-ben Pulitzer-, 2001-ben pedig a legjobb színdarabnak járó Tony-díjjal jutalmazták. Mind külföldi és mind hazai viszonylatban is méltán elismert színészek kaptak már szerepet a különböző rendezések során. Magyarországon elsőként a Merlin Színházban mutatták be 2003-ban, akkor Tóth Anita, Schell Judit, Andorai Péter és Schmied Zoltán négyese játszotta.

A darab nem, de az olvasópróba jól végződött Fotó: Lutor Katalin / Vas Népe

A kerettörténetben egy őrült professzorral (Szabó Tibor) találkozhatunk, akinek életében csupán egy közel egyéves józan időszaka volt. A zsenialitása viszont mindennek ellenére megkérdőjelezhetetlen. Édesapja ápolása miatt Catherine (Ágoston Katalin/Nagy Katica e.h.) a professzor kisebbik lánya otthon marad – közel áll apjához, sokban hasonlítanak: a zsenialitásban és az őrültségben. A professzor egykori tanítványa, Hal (Jámbor Nándor) kutakodik a tudós jegyzetei között, majd Catherine is ad neki egy nem mindennapi matematikai levezetést, melyet viszont sajátjának vall. Itt kezdődik az a végeláthatatlan érvelés, melyhez megoldást talán csak a függöny, a meghajlás, a tapsvihar ad majd.

Még van idő beszerezni a négyzetrácsos füzeteket, hogy levezethessük a bizonyítást, vagy legalább felvázoljuk a körvonalait: a bemutató május 18-án 19 órakor a Márkus Emília teremben várja majd az egyenlet megoldásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában