Kultúra

2017.09.06. 19:50

Zakatol a vonat- izgalmas vasútkiállítás a Don Boscoban

SZOMBATHELY MÁV és GYSEV szerelvények lepik el a terepasztalokat a hétvégén a Don Bosco Művelődési Házban.

Pintér Viktória

A vonat egy különös szerkezet. Hiába a sok zúgolódás a késő, olykor elakadó szerelvények miatt, mégiscsak ez az egyik leghangulatosabb közlekedési forma a világon. Órákig lehetne nézegetni az állomásról induló és az oda befutó szerelvényeket.

Az úton lét egy speciális állapota, a kint és a bent érdekes egybeesése: elsuhanó tájak, egy kinyitott könyv az ölben, észrevétlen zötykölődés. Vannak azonban olyanok, akik nemcsak utaznak a vonaton, hanem a legapróbb részletekig meg akarják ismerni a szerelvényeket hajtó mechanikát. Az 1993 óta működő szombathelyi Vasútmodellező Vasútbarát Egyesület csodás világokat teremt a mozdonyoknak. Aprólékos, időigényes munka. A modellezés soha nem imitáció, hanem a valóság egy érdekes leképezése, megörökítése.

A vasúti makettek ámulatba ejtik még a legfiatalabbakat is Fotó: Szendi Péter

Idén is megtekinthetjük a vasútmodellezők hatalmas terepasztalait és az asztalokon szépen, menetrend szerint zakatoló vonatokat. A Don Bosco Művelődési Ház ad otthont a háromnapos rendezvénynek. Szeptember 8-ától 10-ig 10 órától 18 óráig várják a vasút szerelmeseit.

A hosszú évek alatt felépített asztalrendszerek, a meg-épített környezet az alpesi tájak világát jeleníti meg. Megtalálhatjuk a Szent László állomást, amelyhez vontatási telep és a kőszegi vonal is csatlakozik. Ott az a fejállomás is, ahonnan majd kézi vezérléssel indítják a vonatforgalmat.

Felülről tekinthetünk erre az egyedi világra, ahol a vagonok az automata térközbiztosításnak köszönhetően - mintha öröktől ez lenne a dolguk - keresztül-kasul zakatolnak a megépített tájban. Az ember és a környezet találkozik itt és minden pillanatban rácsodálkoznak egymásra.

A rendezvény szervezői a gyermekeknek is készülnek feladattal. A legkisebbek és a gyermeklelkű felnőttek külön pályákon játszhatnak, lehetnek masiniszták vagy forgalomirányítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!