Lóerő

2010.04.16. 17:54

Találmányi kiállításon mutatkozott be a vasi napelemes faautó

A Győrben a Nyugat-Dunántúli Regionális Innovációs és Találmányi Kiállításon mutatkozott be Kovács Gábor, szombathelyi építész napelemes fajárműve.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Új meseautót faragott az elmúlt félévben Kovács Gábor, akit fából készített velocipédjeiről és forgalomba helyezhető, lábhajtányos fa-autójáról ismert meg az ország - számoltunk be egy hónappal ezelőtt.

Egy merev fémvázra épült rá az íves fadarabokból ragasztott, összefaragott karosszéria. Elektromos agymotor hajtja, vagyis a motor az első kerékbe  van építve. Négy akkumulátor van benne, ezekben tárolódik az elektromos áram, vagy az összegyűjtött napenergia. Kiszámoltam: ha nem süt a nap, körülbelül 50 kilométert tudok menni vele, eljuthatok Őriszentpéterig egy elektromos töltéssel. De ha süt a nap, elmehetek akár Kenyáig. Csak autópályán nem lehet menni vele. A végsebessége várhatóan 30-35 kilométeróra, terepviszonyoktól is függ.

További részletek a járműről itt olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!