Lóerő

2010.06.01. 15:00

Dammak Jázmin mindenkit maga mögé utasított

Dammak Jázmin a legtechnikásabb vezető. Az egykori szépségkirálynő Budai Zsuzsit, Terecskei Ritát, Komonyi Zsuzsit, Lajcsit és a Pick Szeged két kézilabdázóját, Zubai Szabolcsot és Katzirz Dávidot utasította maga mögé a durrdefektet és csúszós utat imitáló pályán a Fair vezető program rendezvényén. Hírességeink közreműködésével az is kiderült, milyen ha valaki ittasan, telefonálva vagy épp teljesen kezdőként kerül szorult helyzetbe.

A női vezetők nem ügyetlenebbek férfi társaiknál. Ezt bizonyítja az a verseny, amelyet a Hungaroringen található vezetéstechnikai pályán egy hazai autóslap által életre hívott, a fair közlekedést előtérbe helyező kampány keretében rendeztek, hazai hírességek közreműködésével. Az egykori szépségkirálynő, Dammak Jázmin ugyanis mindenkit maga mögé utasított.

 "Utolsóként kerültem sorra, Budai Zsuzsi is beült mögém az autóba. Elég óvatosan mentem, mert egy kicsit féltem, de nagyon jó érzés volt! Nem gondoltam volna, hogy a leggyorsabb leszek.” – árulta el Jázmin. – „Jó lenne, ha mindenki legalább egy kicsit jobban figyelne a társaira az autókban, akik szintén a volán mögött ülnek és ugyanúgy el akarnak jutni A-ból B pontba!" – tette hozzá a szépség, aki a versenyen induló sztárokkal együtt a Fair vezető kampány elkötelezettje.

Lajcsi több, mint harminc éve vezet. Hiába a nagy rutin, a zenész sosem száguldozik, inkább nyugodt, megfontolt.
"Tizenhét éves korom óta, harmincegy éve van jogosítványom, több mint 1.000.000 km-t vezettem már az évek során. Nyugodt, higgadt vezető vagyok. Jó lenne, ha mindenki úgy ülne autóba, hogy nem az lenne a cél, hogy öt perccel hamarabb érjen haza, munkahelyre. Sok szabálytalan sofőrrel találkozom, persze sokan udvariasabbak velem, amikor felismernek a volán mögött. A közelmúltban volt egy balesetem, azóta még óvatosabban vezetek és nagy autóval járok. Az erdő mellett ráugrott egy szarvas az autómra. Betört a szélvédő, nagyon félelmetes szituáció volt." – árulta el Lajcsi.

A sztárok versenye után Terecskei Rita érdekes tesztre vállalkozott. Az énekesnő egy átlagos kör után egy speciális szemüveggel megmutatta, hogyan teljesítene, ha ittasan ülne a volán mögé.
„Nagyon rossz volt abban a szemüvegben vezetni. Homályosan láttam, ráadásul teljesen összezavarodott minden, hogy melyik sáv hol van, a fejem is bele fájdult a koncentrálásban. Nem ajánlom senkinek, hogy ittasan volán mögé üljön. Így a szemüveggel is rettenetes volt.” – árulta el Rita.  – „Az ember nem csak magáért, hanem másokért is felel, amikor az autóba ül! Ami nagyon fontos, hogy ez a kampány erre igyekszik emlékeztetni az autósokat." – tette hozzá az énekesnő, aki telefonálás közben is teljesítette a pályát, ám így is rosszabb időeredménnyel végzett, mint az első, átlagos körben.

A Zanzibar másik tagja, Sidi még jogosítvány nélküli vezetőként tesztelte a pályát.
"Első ilyen élményem volt, de az biztos, hogy nem az utolsó. Nagyon hasznos az ilyen pályán való gyakorlás. Bár az oktatóm elégedett velem, szerintem az ilyen helyzetekre csak itt lehet felkészülni.” - mondja a gitáros, aki a héten szerzi meg forgalmi vizsgáját. – „Ha meglesz a jogosítványom, szeretnék majd beállni én is a fair vezetők sorába és részt venni ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken." – tette hozzá Sidi.

Aki csatlakozni szeretne a kampányhoz, a www.fairvezeto.hu weboldalon továbbra is megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!