Lóerő

2010.11.19. 05:00

Egy kis Amerika Celldömölkön: Elvis-Cadillac és Ford Fairlane

Szinte megáll az élet, miközben próbáljuk összeegyeztetni a bugyogó hangokat hallató, 50 éves amerikai vasakat a magyar kisvárosi környezettel, a körülötte guruló Suzukikkal. Üvölt a rock and roll minden részletükből.

Garai Antal 'Atom'

Ha úton vagyunk vagy csak az utcán sétálunk, olykor-olykor felbukkanhat egy-egy érdekesebb avagy különleges autó. Porschék, Ferrarik zümmögnek körülöttünk időközönként, Hummerek bugyognak mellettünk a piros lámpánál vagy foglalják kettesével a szűk áruházi parkolóhelyeket. Sokkal jobban átlépik már az ingerküszöbünket az olyan különleges régi autók, amelyekből alig-alig, vagy talán még egyet sem láttunk élőben életünk során.

Képzeljük el, ahogy befordul a sarkon egy rózsaszín, 1958-as Cadillac DeVille, vagy egy piros Chrysler Newport akkora fecskefarokkal, amely láttán a villanydróton ücsörgő fecskék is behúzzák farok-tollaikat, vagy egy Ford Fairlane Galaxie 500-as, egyenesen 1959-ből. Szinte megáll az élet, miközben próbáljuk összeegyeztetni a bugyogó hangokat hallató amerikai vasakat a magyar környezettel, a körülötte guruló Suzukikkal. Celldömölkön megeshet ez velünk, Horváth Tamásnál jártunk, aki több amerikai autócsoda büszke tulajdonosa.

Horváth Tamás a gimnázium elvégzése után, 1990-ben iratkozott be egy ausztriai szakiskolába autóvillamossági és autószerelői szakra. Miután megszerezte szakmáját 5 évig dolgozott kint Bécsben, ezalatt az idő alatt jócskán belerázódott az „autós témába”.
- Húsz éve foglalkozom autókkal, miután hazajöttem itt folytattam, Chryslereket szervizelek, alaktrész-beszerzéssel foglalkozom, s mivel az ország másik feléről is hordanak ide autókat, mondhatom jól csináljuk. Persze az autó-közeliség hozza magával a szenvedélyt is, a mániát, a kedvenceim az 1950-es évek végi amerikai autók – mesélte Tamás irodájában, amely megannyi klasszikus amerikai verda makettjétől hemzseg.
- Az első autómat két évvel ezelőtt vettem, egy 1961-es Chrysler Newport-ot. Az interneten találtam, Németországba utaztam érte, saját kerekein gurult haza, 1200 kilométeres volt az első közös utunk – eleveníti fel az emlékeket Tamás, de erről az autóról majd beszélünk egy másik cikkben.

- Minden este bújja az ember az internetet, így találtam rá egy kanadai hirdetésre, az 1958-as Cadillac DeVille-re. Az autó Montreálban volt, így a fotók alapján jónak találtam és egy kinti ismerősömmel megbeszéltem, hogy nézze át ő is alaposan az autót. Miután minden apró részlettel tisztában voltam megvásároltam az autót, amit hajóra raktak s végül tréleren érkezett meg hozzám. Majd’ három hónapig izgultam érte, ez vele jár, szerencsére sértetlenül járta meg a nagy utat.

Az autó egy hardtop szedán (hardtop – nincs B oszlop, az ablakok leengedésével egy nagy, szabad, megszakítás nélküli oldalt kapunk). 8 hengeres, 6000 köbcentiméteres, V8-as motorja „pöccre indul” szinte meg sem fordul teljesen az önindító és már duruzsol az erőmű.
- Eredetileg kék volt az autó – találtunk festéknyomokat a kasztnin – de valószínűleg az Elvis Presley iránti tisztelet miatt kapott egy halványrózsaszín festést, ugyanis a rock and roll királyának is volt egy szinte ugyanilyen, autója (pár évvel korábbi kiadású), ami rózsaszínben tündökölt, annak szimpla fényszórói voltak elöl és nem dupla, de ezeket az autókat évről-évre változtatták apró részleteiben, így mondhatni ez is Elvis-Cadillac.

Egy kis felújítás ráfér a rózsaszín apróságra, amely 5,6 méter hosszú, de meglepően jó állapotban van, nagyon egyben van mind műszakilag, mind pedig karosszéria- és motor-szinten – ne felejtsük el, hogy egy 52 éves autóról beszélünk - jegyezte meg Tamás a rózsaszín Cadillac mellett, amiben elöl is hárman utazhatnak, így hat személy kényelmesen elfér az autóban. A kocsi széles, s így akkora az ülőfelület, hogy megértjük miképp nemződhetett az amerikai generációk fele ehhez hasonló üléseken.

Tamásnak több különleges autója is van. Egy fehér és egy fekete limuzinja is áll az udvaron, ha épp nem esküvőn, lánybúcsún, legénybúcsún, romantikus randevún vagy éppen valamilyen buliban van. Autóit előszeretettel bérlik különféle alkalmakra (képek és Tamás weboldala itt). A fekete limuzinját például már filmforgatáson is használták, a Valami Amerikában ebben a limóban utaztak a szereplők a film elején.

- A Chryslert kibérelték már egy kisgyerek szülinapjára, imádták a lurkók, most pedig Mikuláscsomagokat fogunk kihordani vele Zalaegerszegen, krampuszokkal, ördöglánykákkal. Ilyen akciókat szívesen csinálnék én is, szeretnék egy kis Amerikát csempészni Vas megyébe. Azért sokan elgondolkodnak - amikor megnézik a limuzinokat a kibérlés előtt - hogy lehet különlegesebb lenne ilyen igazi autóritkaságokkal az esküvőre érkezni s onnan elillanni. Elvégre a limuzin exkluzív és keresett (ezért is van kettő belőle), de ezek a nagy vasak meg különlegesek, minden porcikájukban, minden részletükben ott van a rock and roll.

Rock and roll vasak
Tamás két autóját nemrég "elkérték" egy klipforgatásra is, a Vas megyei Mississippi Rockets együttes klipjében szerepelt a Cadillac és a Ford Fairlane. A videoklipben emellett még szerepelt egy harmadik amerikai autó is, két Skoda (az egyiket, a rockabilly Skodát már bemutattuk korábban itt) és pin-up girl-ök is. A klipp premierjét november 20-án tartják Sárváron, a Nádasdy-várban, a Rockabilly Day részeként.

A Rockabilly Day-en lesz emellett Burlesque show, pin-up divatbemutató és számos rockabilly együttes, a részletes program ide kattintva olvasható.

 

OLDALTÖRÉS: Ford Fairlane Galaxie 500

- Én leragadtam az ötvenes évek végénél, ez a rock and roll, nekem ez tetszik, aminek fecskefarka van, az ilyen jellegű autók fogtak meg, mondhatom már gyűjteményem van ezzel a pár autóval – és még lesz is. Volt már egy Dodge-om is, azt hamar eladtam, azután vettem meg a Fordot, több mint egy éve nálam van, New Yorkból származik az autó, onnan hozta egy győri kereskedő, én tőle vettem.

- Én leragadtam az ötvenes évek végénél, ez a rock and roll, nekem ez tetszik, aminek fecskefarka van, az ilyen jellegű autók fogtak meg, mondhatom már gyűjteményem van ezzel a pár autóval – és még lesz is. Volt már egy Dodge-om is, azt hamar eladtam, azután vettem meg a Fordot, több mint egy éve nálam van, New Yorkból származik az autó, onnan hozta egy győri kereskedő, én tőle vettem.

- Én leragadtam az ötvenes évek végénél, ez a rock and roll, nekem ez tetszik, aminek fecskefarka van, az ilyen jellegű autók fogtak meg, mondhatom már gyűjteményem van ezzel a pár autóval – és még lesz is. Volt már egy Dodge-om is, azt hamar eladtam, azután vettem meg a Fordot, több mint egy éve nálam van, New Yorkból származik az autó, onnan hozta egy győri kereskedő, én tőle vettem.

Az autóban gyári a kárpitozás, nem kellett költeni rá, megdöbbentő, hogy milyen jó állapotban lehetnek felújítás nélkül, csupán rendszeresen karbantartott és állagilag jól megőrzött autók. Mint ahogy a Cadillac-ben, ebben az autóban is automata váltó van, kormányszervóval, még a gyári rádiók is tökéletesen működnek. – meséli Tamás, miközben jobban szemügyre vesszük a Fordban a rádiót. Kár, hogy a bekapcsolást követően egy mai adóról egy mai zene szól és nem Elvis vagy Buddy Holly dallamok csendülnek fel.

Ez az autó egy hardtop kupé, 8 hengeres, 5200 köbcentis motorja úgy 180 lóerő leadására képes. Ezek az autók másfajta vezetési stílust igényelnek, lehet velük gyorsan is menni, de igazán nem akar a sofőr száguldozni, kényelmesen „elhajózunk” vele, no meg egy 50 éves kocsinál már nem illik „tolni”. Ha kíméli az ember, attól még üzembiztosabbak maradnak, manapság sokat használjuk őket, esküvő-kiállításokra járunk, itt a szezonja, Sárvár, Celldömölk, Szombathely, Bük s szerte a megyében. Itt megtekinthetők az autóim.

A forduló tekintetek
Abszolút megáll az élet. Nagyon vigyázni is kell, pillanatokon belül balesetveszélyes szituációkba kerülhetünk, nem lehet kiszámítani, hogy a szembejövő, hogy reagál, amikor meglátja az autót. Van aki csak lelassít, de van aki meg is áll az úton. Fotózzák az autót a telefonokkal, olykor vannak érdekes reakciók.

Mindegyik autóm felhívja magára a figyelmet, de ezt meg kell szokni, hiszen különlegesek. Leginkább a Chryslert szoktam használni, ha jó idő van, mert akkor hétköznapokon is megyek vele a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!