Lóerő

2011.02.26. 12:00

Mini Jet: helikopter-hajtómű egy Mini Morrisban

Képzeljék el, hogy állnak a piros lámpánál és felzúg önök mellett egy helikopter hangú Mini, ami induláskor egy felszálló, sugárhajtóműves repülőgép hangját hallatja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Talán az első reakcióm az lenne, hogy kinéznék az ablakon, vajon hol akar épp leszállni egy mentőhelikopter, vagy ilyesmi. A Mini Copper S-t egy texasi cég, a BMP alakította át, beépített egy helikopterekben használatos Rolls-Royce Allison 250-C20B sugárhajtóművet, amely 420 lóerős, de összeségében (ha jól értettük) 715 lóerő leadására képes. A Mininél többször jelezték a 620 lóerőt, így kijelenthetjük, hogy jóval a gyári teljesítmények felett produkál az autó.

Hangja és használata megmosolyogtató, a sok kapcsolóval, viszont amennyire jól fest, legalább annyira nehéz a kezelése is, lévén, hogy itt nem csak egy slusszkulcs, okos fedélzeti elektronika és három pedál vár a sofőrre. Nézze meg videón az autó bemutatását!

Gyorsulását tekintve is brutális az angol kicsi-kocsi. Maga mögé utasít egy Nissan Skyline-t is a gyorsulási pályán, persze mindezen értékek változóak, autótól és sofőrtől függöen, viszont a 7 másodperces idő alatt megtett 400 méter, ami alatt 164 km/h-ás sebességre gyorsult az autó, az dícséretes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!