Lóerő

2011.07.29. 16:59

Forma-1 - Czollner: Nem lehet minden futamot megnyerni

Budapest - A szombati időmérőre és a vasárnapi futamra való felkészülést már hétfőn megkezdte Czollner Gyula, aki nemcsak kommentátorként, hanem szerkesztőként is dolgozik a Forma1-es versenyek közvetítésekor.

Matolcsi Renáta

Számára a világbajnokság sosem unalmas, bár azt elismeri, lehetne változatosabb a kép.  Sok ilyen korszaka volt már a Forma1-nek, elég csak például Michael Schumachert említeni, aki 2001-2002-ben nagy fölénnyel nyerte a világbajnokságot - mondja a szakkommentátor.  Ám még semmi sem dőlt el, a bajnokság felénél járunk. Vettel 77 ponttal vezet a második helyezetthez képest, kilenc futam még hátravan. A győzelemért 25 pont jár, matematikai esélye még többeknek is van.

A szakkommentátor a fölényt a Red Bull csapat találmányával, a befújt diffúzorral magyarázza, amelynek használatával jelentős előnyre (gyorsaságra) tettek szert Vettelék, ám a jelenlegi első helyhez a német pilóta tehetsége is kellett.  - Brutális, amit eddig csinált, de nem lehet minden futamot megnyerni - mondja Czollner Gyula, aki kilenc éve közvetíti a versenyeket, 12 éve sportriporter, de már gyerekkora óta a motorsport lázában ég.  - Édesapám autóversenyző volt, majd sportfelügyelő lett. Nyolc évig én is versenyeztem.

Bár könyvek sorakoznak a polcain, a kommentátori állásba nem visz magával jegyzeteket, nem is lenne ideje azokat nézegetni, hiszen másodpercenként történik valami, többfelé kell figyelni -  mondja. - Nincs többórás felkészülés sem, ugyanis a futamokat nemcsak közvetítem, hanem szerkesztőként is részt veszek a munkában, ami már hétfőn indult. A verseny hetében felvezető anyagokat készítünk, a szombati és a vasárnapi híradóba pedig összefoglalókat is adunk. A Magyar Nagydíj számunkra az év csúcspontja, hiszen itt teljes stábbal ki tudunk költözni a Hungaroringre. Ilyenkor nem kell az internetes hírekre hagyatkoznunk, hanem mi magunk készítünk anyagokat a pilótákkal, a mérnökökkel. Azonnal tudunk reagálni bármire, és a közvetítést is onnan adjuk - mondja. 

Komolyan veszi a szakmáját, ám a magánéletét nem a Forma-1 határozza meg. Azért a minap elment arra az eseményre, ahol a rajtrácslányokat (grid girl) válogatták ki a Magyar Nagydíjra.  A jelentkezőknek egy tesztet is ki kellett tölteniük, ezek kijavítására hívták meg Gyulát, aki azért viccesen megjegyezte, nem ez volt a legfontosabb szempont a válogatáskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!