Lóerő

2012.05.31. 10:34

Videó: sofőr nélkül száguldottak az autók

A Volvo a jövőbe kalauzolt minket, amikor sikeresen tesztelte vezető nélküli járművei Spanyolország útjain.

LiveInfo

A járműkonvojt egy felvezető autó irányította fizika összeköttetés nélkül. A rendszer a következőképp működik: minden egyes kocsi méri az előtte haladó sebességét, haladási irányát, valamint a kettőjük közötti távolságot, és saját sebességét ennek megfelelően szabályozza. Minden jármű teljesen független, és bármikor elhagyhatja a konvojt. Azonban miután csatlakozott a többiekhez, a sofőrnek már nem kell a vezetéssel foglalkoznia.

A tesztflotta egy felvezető teherautóból és az azt követő, teljesen automatikusan haladó autókból állt. Az járművek 200 kilométert tettek meg, és elérték 90 km/órás sebességet, miközben 6 méter távolságban követték egymást.

A Volvo szerint a technológia nem pusztán biztonságos, de környezetkímélőbb is, mivel a járművek közötti reakcióidők sokkal gyorsabbak. A környezetszennyezés csökken, hiszen az autók szorosan követik egymást, kihasználva a kisebb légellenállásból fakadó előnyöket. A várakozások szerint az energia-megtakarítás így akár a 20 százalékot is elérheti. Emellett az utak kapacitása is jobban kihasználhatóvá válik.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!