Lóerő

2012.06.01. 07:31

Egy igazi öregúr: nyolcvanhét évesen is az utak ásza

Agárd - Valahonnan a Jászságról került elő, egy Méh-telep rozsdás vasai között búslakodott. Nyolcvanhét éves korához képest már akkor is jól tartotta magát, ám egy kis hozzáértő törődés igazi méltóságos öregurat varázsolt belőle.

Miskei Anita

Eléggé elszántnak kell lenni ahhoz, hogy valaki meglássa a szépet abban, ami másnak csak egy rozsdás lom. Badó László, aki egy 1925-ben gyártott, német Meister kerékpár büszke tulajdonosa, éppen ilyen elszántsággal vetette bele magát a kétkerekű felújításába.

- Három-négy hónap alatt sikerült visszaadni a kerékpár régi méltóságát, amelynek a kormányon és a gumikon kívül minden porcikája eredeti. A története sajnos kinyomozhatatlan, ám annyi bizonyos, hogy gazdája, gazdái megbecsülték: a korához képest egészen jó állapotban volt amikor megvásároltam - mondja Badó László, aki "civilben" autófényező, de veterán autókat is szívesen újít fel, s mindent imád, ami régi, amin még látszik a korabeli gyártók minőségre való törekvése.

- Annak idején még adtak arra, hogy életre szóló tárgyakat készítsenek. A cipő évtizedekre szólt, a száznegyven éve gyártott varrógép pedig még ma is gyönyörűen ölti a szemet. Ezt a minőséget érzi az ember, amikor egy húszas-, harmincas-évekbeli kerékpárra ül: minden a használó kényelmét, megelégedését szolgálja.

Nem véletlen, hogy gazdája könnyedén tekerte végig 1925-ös bringáján a Velencei-tavat a múlt hétvégi Old Motors Fesztiválon, ahol veterán kerékpárosok is versenyeztek.

- A dupla húzórugós nyereg kiképzése a régi útviszonyokhoz alkalmazkodott; tehát ma is tökéletes a gyakran rázós kerékpár- és országútjainkon. Olyan érzés, mintha légpárnán ülnénk: leveszi az összes terhet a gerincről. Ráadásul annyira tartós, hogy 87 év alatt nem lehetett szétnyűni.

Igazi érdekessége a kétkerekűnek a gyertyás, illetve a petróleumos korszakot felváltó karbidlámpa. A lámpatesthez csatlakozó két tartály közül az alsó egy kokszból és mészkőből álló karbidkristályt tartalmaz. Erre csöpög állítható mennyiségben a fölső tartályban lévő víz. A két anyag kémiai reakcióba lép, acetiléngáz keletkezik, ami világít, sőt egész jó fényt ad.

Korabeli kerékpárhoz természetesen korabeli öltözék dukál. Badó László erre is figyelt, kapott is érte egy különdíjat az agárdi találkozón.

- Régen adtak arra, hogy elegáns öltözetben szálljanak nyeregbe. A hölgyek szoknyanadrágban, az urak térdnadrágban, térdzokniban kerekeztek. Praktikus is volt ez, hiszen akkoriban nem létezett láncvédő. Ma nem könnyű beszerezni az ilyen ruhadarabokat: a legnagyobb kihívást a zokni fellelése jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!