Lóerő

2012.07.31. 13:05

A legveszélyesebb autószínek: a pink, a fekete és a szürke

Vas megyei körkép - Autóvásárláskor az ár, a megbízhatóság, a kényelem mellett a színválasztásra is érdemes hangsúlyt fektetni, de nem a divat miatt. Az autó színe segíthet elkerülni a baleseteket.

Kiss Tamás

Mindezt egy nemzetközi felmérés és egy biztosító hazai statisztikai adatai támasztják alá. Egy adott gépjármű esetében a közúti balesetek valószínűsége a biztosító szakértőinek tapasztalata alapján számos, egymástól független tényezőtől függ. A gépjármű műszaki állapota, az időjárási helyzet, a gépjárművezető képességei és gyakorlottsága mind fontos faktorok lehetnek. Ugyanakkor a látási viszonyok függvényében komoly jelentősége lehet az adott gépjármű színének is. A Monash University Accident Research Centre (nemrég közölt) nemzetközi tanulmányában 17 év baleseteinek elemzése alapján összeállítottak egy listát arról, hogy milyen színű autókat érte a legkevesebb, illetve legtöbb baleset az utakon.

A felmérés szerint az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, ugyanis az különbözik legjobban környezetétől. Ezáltal jobb az észlelhetősége, és így kevesebb balesetet is szenvednek a fehér autóban utazók. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy melyik napszakban vezetünk a legtöbbet, ugyanis a felmérés szerint ez is befolyásolja a biztonságos közlekedést. A felmérés szerint nappali környezetben a legbiztonságosabb szín a narancssárga, míg a legveszélyesebb a pink. Előbbinek 11 százalékkal kevesebb, míg utóbbinak 19 százalékkal magasabb az esélye arra, hogy balesetet szenvedjen, mint a fehér járműveknek. Ezzel ellentétben éjszaka a narancssárga autókat kerüli el leginkább a baj, 23 százalékkal kisebb eséllyel éri őket kár, míg a legnagyobb veszélynek a piros és az aranyszínű járművek vannak kitéve, mindkét esetben 10-10 százalékkal valószínűbb, hogy balest éri őket, mint a fehér autókban ülőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!