Lóerő

2012.08.24. 22:49

Video - Szénné égett egy WRC a rali vb német futamán

Az első nap legfontosabb eseményei, valamint egy videó arról, ahogy a cseh versenyző autója telejesen leég.

Vas Népe

Martin Prokop autója leég:

Összetett állás az 1. nap végén

SS6, Grafschaft 2 (22.79 km)

Dani Sordo tovább folytatta szárnyalását, és a pénteki nap utolsó szakaszán ismét a 3. helyre hozta be a Prodrive MINIt , alig fél másodperccel elmaradva a versenyben vezető Loeb idejétől, és ezzelaz 5. helyre lépett előre az összetettben.
"Az időm jó, de nagyon nehezen tudok 6-osból 5-ösbe váltani, ami időveszteséget eredményez."-nyilatkozta Sordo "De egyre jobbak és jobbak lesznek az idők, és ez a legfontosabb"
A szakaszgyőzelmet ezúttal ismét Jari-Matti Latvala zsebelte be, 0.3 másodpercet verve Sébastien Loebre.
" Jó lecke volt számomra az, ami a középső gyorsaságin történt." mondta el Latvala. "Hihetetlen megtapasztalni, hogy épphogy csak visszaveszel a tempódból, és hirtelen nem tudod, hogy lett akkora időkülönbséged.Végig nyomnod kell, ha fel akarod venni vele [Loebbel -a szerk.] a harcot."
Loeb a pénteki napot 20 másodperces előnnyel zárta
"Örülök ennek az eredménynek." - nyilatkozta Loeb. "Vezetünk,ami igazán jó hír, és elkezdtünk meglógni a mezőnytől. .Ezen a szakaszon kicsit nehezebb volt növelni az előnyünket, mivel könnyebb, és gyorsabb, így lehetetlen nagy előnyt kiautózni."
A két Ford mögött továbbra is tartja a 4. helyétThierry Neuville, kiegyensúlyozott,erős versenyt futva.
Sordo előrelépése azonban Mikko Hirvonen rovására ment. A Citroen finnje egész nap küszködött.Ennek ellenére pozitívan nyilatkozott.
"Egyre jobb. Jó irányba haladunk. Nem erőlködtem, egyszerűen csak mentem előre, és így sikerült jobb ritmusba kerülnöm. Reggel túl erősen próbálkoztam, és hajtottam maham előre, de nem vált be.Úgy nem lehet vezetni ezt az autót."
Ott Tanak maradt a 7. helyen, míg Mads Ostberg aszfaltos tapasztalatok és tesztek hiányában a nyolcadik helyen zárta a napot.Chris Atkinson elégedett a 9. pozíciójával, a 10. helyre pedig a Volkswagen versenyzője, Sebastien Ogier ért fel Super 2000 Skodájával.


SS5,
Moselland 2 (22.79 kilometres)


Nem sokáig tudták feltartóztatni Sebastien Loeböt. A francia a 2. Moselland szakaszt megnyerve 18 másodpercesre növelte előnyét az összetettben.
Hiába szorongatta meg Latvala a 4. szakaszon a francia bajnokot, az 5. gyorsaságin ismét ő maradt alul, 12.7 másodperccel elmaradva Loeb idejétől, miután csak a 7. helyre tudta behozni a Fiestát. Ezzel hátránya az összetettben 2. helyen álló Solberghez képest 10.8 másodpercre nőtt.
A 4. gyorsasági végén Latvala elmondása szerint a határon autózott annak érdekében, hogy megszerezze a szakaszgyőzelmet, az ezt követő interjúban azt hangoztatta, hogy a továbbiakban nem szeretne ekkora kockázatot vállalni, ám úgy tűnik, kissé elszámolta magát.
"Azt hiszem túlságosan visszavettem a tempómból." -tette hozzá Jari-Matti. "Tudom hogy nem árt óvatosabbnak lennem,de talán egy kicsit túlzásba vittem.Nagyon nagyon lassú voltam. Nem igazán értem hol rontottam el."
Ezzel Latvala előnye 3.3 másodpercre csökkent Thierry Neuvillehez képest, annak köszönhetően,hogy a Citroen Junior Team belga pilótája folytatva egész napos remeklését a 4. helyre hozta be a DS3 WRC-t.
Az 5. helyért zajló csata is tovább élesedett, miután tovább folytatódott Mikko Hirvonen kálváriája, és így a MINIvel versenyző Dani Sordonak sikerült 1.6 másodpercre megközelíteni őt. És nem csak Mikko szenvedése játszott ebben közre, hanem az is, hogy Sordo remek időt autózva 3. lett az 5. gyorsaságin.
"Kicsit jobban ment,de nagyon keményen nyomom, és elég nagy kockázatot vállalok." - nyilatkozta Sordo


SS4,
Mittelmosel 2 (24.90 km)

Sébastien Loeb dominanciáját kissé megtörve, szakaszgyőzelemmel nyitotta a délutáni szervizt követő 2. Mittelmosel gyorsaságit Jari-Matti Latvala.
A Ford finn pilótája 14 perc 31.7s másodperces idejével 1.8 másodpercet vert Loebre, és ennek köszönhetően 3.2 másodpercesre faragta a hátrányát csapattársához, az összetettben 2. helyen álló Solberghez képest.
De Latvala elmondta, hogy nem lehet sokáig tartani ezt a tempót túlzott kockázatvállalás nélkül.
"Jó, de azt kell hogy mondjam, nem nyomhatom tovább. " - nyilatkozta a finn szakaszgyőzelem után. "Most okosnak kell lennem.Nagyon nagyon örülök az időmnek, de volt két húzós pillanatom, úgyhogy itt az ideje annak, hogy visszavegyek egy kicsit. De jó érzés nyomás alatt tartani Loeböt."
A francia a nap folyamán először nem volt megelégedve a teljesítményével.
"Keményebben nyomtam mint reggel, de nem tudom... talán a felhordott kosz miatt nem sikerült olyan jól, vagy én nem voltam annyira gyors, mint korábban. Mindenesetre jó szakaszt futottam." - Mondta el a versenyt toronymagasan vezető Loeb.
Solberg 0.7 másodperccel lemaradva tőle a 4. helyen végzett , és elmondta, örül, hogy egy ilyen versenyen, ahol a bajnok dominál, képes versenyben ,maradni.
"Jó a tempónk.A lényeg hogy továbbra is higgadtan versenyezzünk"- tette hozzá Solberg.
Thierry Neuville futotta a 3. leggyorsabb időt, növelve ezzel előnyét az összetettben mögötte álló Mikko Hirvonenhez képest. A Citroen finn pilótája a szerviz ellenére továbbra is szenvedett, és mindössze a 7. helyre sikerült csak behoznia a DS3 WRC-t.
"Beragadtam, amivel kb 3 másodpercet vesztettem, és még pokoli sok idő elment ezen a szakaszon.Próbálok jobb ritmusba kerülni Már egész jó irányban haladunk, de messze még a cél." - nyilatkozta Hirvonen


SS3
, Grafschaft 1 (22.79 km)


Sébastien Loeb továbbra is saját maga ellen versenyez, a 2. helyért folyó csata viszont annál érdekesebbnek bizonyul. ugyanis Jari-Matti Latvala megkezdte a felzárkózást csapattársa mögé, így miután a 3. szakaszon 7 tizeddel gyorsabb volt nála, így az összetettbeli hátrányát 5.7 másodpercesre faragta Solberghez képest.
Latvala elmondása szerint a maximumot hozta ki az autóból

" Egy kicsit javult az autó, de most mielőbb el kell érnünk a szervízbe, hogyváltoztassunk az autó beállításán." - nyilatkozta Latvala
A 3. helyen végző Solberg nem volt megelégedve az autóval.
"Már a rajttól fogva volt egy kis problémám, ami szakaszról szakaszra egyre rosszabb lett."- nyilatkozta a norvég. " Ennek ellenére eddig nincs rossz napunk. Meg kell próbálnunk javulni egy kicsit."
Habár Loeb ezt a szakaszt is nehéznek titulálta, mégis sikerült hiba nélkül teljesítenie.
Mikko Hirvonen futott be ötödikként, ám továbbra is szenved, a hatodik helyen végző Thierry Neuville pedig egyike volt azon versenyzőknek, akik lassítottak, hogy segítsenek Martin Prokopnak, akinek a Fordja vélhetően egy defekt következtében kigyulladt, és porig égett. Szerencsére azonban a versenyző és navigátora is ép bőrrel megúszták a balesetet, azonban a verseny értelemszerűen véget ért számukra.
Neuvillenek emellett sebességváltó-problémái is akadtak, így jelenleg 6.7 másodperccel lemaradva Latvalától, 4. helyen áll az összetettben.
Ott Tanak szintén megállt Prokop baleseténél, valamint ki is csúszott az útról, így elveszítette a 6. helyét Dani Sordoval szemben.

SS2, Moselland 1 (22.79 km)

Sebastien Loeb senkitől nem zavartatva folytatta a menetelést az élen, azonban csapattársa,Mikko Hirvonen továbbra sem találta a megfelelő ritmust, így csak a 7. helyre sikerült behoznia a Citroënt, melynek következtében az összetettben 3. helyről az 5.-re csúszott vissza Jari-Matti Latvala (Ford World Rally Team) és Thierry Neuville (Citroen Junior) mögé.
"Nem éreztem jól magam, és nem mindig találtam meg a helyes ritmust." - nyilatkozta Hirvonen. "Eléggé szenvedek. Túlságosan óvatos vagyok. Egyáltalán nem megyek jól. Nem csak murván, más terepen is túlzásba viszem az óvatoskodást. Jelenleg nem igazán vagyok biztos a dolgomban."
Habár Latvalának sikerült egy helyet javítania, mégis úgy érezte, rossz volt a Fiestája beállítása, ám ezen a délutáni szervíz előtt nem állt módjukban javítani.
"Sébastien szupererős ezen a versenyen,. Nem hinném, hogy képes leszek felvenni vele a harcot, ennek ellenére nem vagyok elégedett a sebességemmel." -tette hozzá Latvala.
Loeb 4.4 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Solbergnél, és ezzel már 9.6 másodperces előnyt épített ki a norvéggal szemben.
"Jól mentünk, nem hibáztam. Nem egyszerű itt Németországban,különösen a szőlők között, ugyanis minden új.Próbáltam minél kevesebbet hibázni, és ez valamennyire sikerült is." - mondta el Loeb.
Ott Tanak és Dani Sordo a 6. és 7. helyen állnak, míg Mads Ostberg továbbra is fékproblémákkal küszködve a 8. helyre csúszott vissza

SS1, Mittelmosel 1 (24.90 km)

Mivel a Német Rally aszfaltos verseny, ezért időmérő helyett a VB pontverseny állása alapján rajtolt el a mezőny. Loeb indulhatott elsőként, és ott is maradt, hozva ezzel a papírformát.

A Citroen francia pilótája 5.2 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a 2. helyen végző Fordos Petter Solbergnél.
"Óvatos voltam a rajtnál." - mondta el Loeb. "Az első 5 kilométeren a fák alatt nagy volt a sár, és nem akartam hibázni. Miután felszáradt, elkezdhettem jobban nyomni, de nem volt könnyű dolgom. Szűk volt az út, helyenként betonfalakkal. Tiszta szakaszt mentem, de nem tökéleteset."
Loeb csapattársa, Mikko Hirvonen 8.7 másodperccel maradt el a francia idejétől, nyomában a nála mindössze 1.2 másodperccel lassabb gyári Fordos Jari-Matti Latvalával és a Citroen Junioros Thierry Neuvillel.

Míg Hirvonen elmondása szerint a nedves, sáros részeken nem volt elég határozott, addig Latvala a rossz gumiválasztásnak tudta be az időveszteségét.
"Speciális gumitaktikát választottam erre a szakaszra. Két lágyat és két keményet tettem fel.Eleinte, a csúszós részen nagyon jól ment,de talán túl hosszú volt a szakasz a gumik szempontjából, és amikor felszáradt az aszfalt, már nem működtek olyan jól." - mondta el Latvala, aki kemény keverékeken folytatja tovább a versenyt.
Az M-Sport Ford-os Ott Tanak a 6. helyen zárt, míg csapattársa,Evgeny Novikov búcsúzott először a versenytől, miután megállt alatta a Fiesta..
Dani Sordo lett a 7. a Prodrive MINI-vel , míg a MINI Team Portugallal debütáló nagy visszatérő Chris Atkinson 9. helyre hozta be az autót, annak ellenére hogy szinte végig egy, a pedálok közé eset vizesflakonnal küszködött.

Az Adapta Forddal versenyző Mads Østberg a két MINI között végzett, miután fékprobléma következtében lecsúszott az útról. A Volkswagen Motorsport versenyzője, Sebastien Ogier csípte meg a 10. helyet Škoda Fabia S2000-ese volánja mögött.

Tovább információk: http://www.mcsatorna.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!