Lóerő

2014.01.23. 10:25

A hivatalos 2014-es versenynaptár

Szombethely - A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) kiadta a Kamion Európa Bajnokság (ETRC) végleges versenynaptárat, melyben május 3-án a Török Nagydíjjal indul a szezon. A Hungaroring végül kikerült az éves programból.

Kelemen Attila

A szombathelyi Kiss Norbert és csapattársa, Major Benedek pár hete még úgy várta az idei Kamion Európa Bajnokságot, hogy a versenynaptárban ott szerepel a Magyar Nagydíj, azaz hazai környezetben, hazai közönség előtt bizonyíthattak volna. Hogy mennyit is jelent egy ilyen magyar futam, arról leginkább a Túraautó Világbajnokságban (WTCC) szereplő Michelisz Norbert tudna mesélni, aki nem csupán dobogós helyezést tudott elérni a Hungaroringen, hanem győzelemre is vitte csapatát, a szintén magyar Zengő Motorsportot.

Tavaly a szezon közepén a korábban bejelentett 12 helyett 10 versenyhétvégésre rövidítette az FIA a Kamion Európa Bajnokság versenynaptárát. A versenyzők, és a csapatok által nem túl nagy népszerűségnek örvendő Smolensk mellett még egy futam lekerült a listáról: a Magyar Nagydíj. Ugyan a Hungaroring vezetősége teljes mellszélességgel a projekt mellé állt, azonban Törökország megelőzött minket, ugyanis korábban adták le a nevezést, így elsőbbséget élveztek. Ám reményt jelentett a magyar versenyszervezők számára, hogy az isztambuli pálya csak feltételes versenyhelyszínként szerepelt a z előzetes versenynaptárban, mivel a törököknél nem állt össze a futam megrendezéséhez szükséges háttér.

A szombathelyi Kiss Norbert és ifjú csapattársa, Major Benedek idén is számtalan dobogós helyezésben, futamgyőzelemben bízik  Fotó: Oxxo energy Truck Race Team)

Joggal bizakodhattak Kiss Norbiék, hiszen az első számú tartalék versenyhelyszínnek számító Hungaroringen eleve minden feltétel adott volt ahhoz, hogy 24 év után visszatérhessen hazánkba az ETRC mezőnye.

Ám a héten végleg eldőlt, hogy a végleges versenynaptárban nem a magyar pálya neve szerepel. Az évad május 3-án épp a Török Nagydíjjal indul.

Az isztambuli pályán rendeztek már korábban kamionversenyt, ráadásul 2012-ben a teljes évadot közvetítette az állami televízió. Tavaly is szerepeltek az előzetes versenynaptárban, ám akkor elestek a rendezés jogától.

Törökország számára azért is lenne különösen fontos a Kamion EB-futam, mivel a 2011-es Forma 1-es Török Nagydíj óta nem rendeztek nemzetközi autósport eseményt az isztambuli pályán.

Némi vigaszt jelenthet Kiss Norbert vasi rajongói számára, hogy Ausztriában idén is lesz futam. Az autóval pár órányira található A1 Ring igencsak népszerű volt tavaly is a magyar szurkolók körében, szép számmal lehetett látni magyar zászlót a lelátókon.

Május 3-4.                          Isztambul, Törökország

Május 24-25.                     Misano, Olaszország

Június 7-8.                         Navarra,Spanyolország

Június 20-22.                    Nogaro, Franciaország

Július 4-6.                          A1 Ring, Ausztria

Július 18-20.                     Nürburgring, Németország

Augusztus 30-31.            Most, Csehország

Szeptember 20-21.         Zolder, Belgium

Október 4-5.                      Jarama, Spanyolország

Október 11-12.                 Le Mans, Franciaország

A Hungaroring helyett az isztambuli pálya kapott versenyrendezési jogot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!