Lóerő

2014.09.26. 13:40

Miként kerülhetjük el a komolyabb közúti baleseteket csapadékos időben?

Szombathely - Az idei nyárra sem lehetett azt mondani, hogy csapadékmentes, a szeptemberről nem is beszélve. Ettől függetlenül az autósoknak nem árt átállniuk az őszi vezetési körülményekre. A felsorolt tanácsok betartásával a nedves utakon sokkal biztonságosabban közlekedhetünk.

Kelemen Attila

Az első esők következtében minden esetben nagyon nehézzé válik a közlekedés, mivel a száraz úttesten található sár és olaj elegyedik a vízzel, és rendkívül csúszós réteget alkot. Az eső első fél órájában különösen óvatosan vezessünk!

Egyedül a gumiabroncs az, amely közvetlenül érintkezik az útfelülettel. Rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében. Ezért gondoskodni kell a gumiabroncsok megfelelő abroncsnyomásáról. A gumi légnyomását legalább havonta egyszer ellenőrizzük, mint ahogy a gumik futófelületének mélységét is! A megfelelő felületmélység biztosításával megakadályozhatók a csúszások és az akvaplaning, azaz a vízen csúszás. Ez a jelenség akkor fordulhat elő, mikor az abroncsok előtti víz gyorsabban halmozódik fel, mint ahogy azt a gépkocsi súlya ki tudja nyomni az útvonalról. A víznyomás hatására a gépkocsi megemelkedik, majd a gumiabroncsok és az útfelület közötti vékony vízrétegen csúszik. Ebben a helyzetben előfordulhat, hogy a gépkocsi teljesen elveszíti kontaktusát az útfelülettel.

Éppen ezért nedves útszakasz esetén mindenképpen lassítsunk, és kerüljük ki a pocsolyákat. Ha mégis megcsúsznánk, ne fékezzünk, és ne változtassunk irányt hirtelen! Óvatosan engedjük fel a lábunkat a gázpedálról egészen addig, amíg a gépkocsi le nem lassul, illetve amíg újra nem lehet érezni az útfelületet. Ha fékezésre van szükség, akkor azt finoman, kis pumpálási mozdulatokkal végezzük!

A nedves utakon hozzávetőlegesen háromszor annyi időt vesz igénybe a fékezés, mint a száraz aszfalton. Mivel alapvetően a fékezéshez is nagyobb távolságra van szükség, így fontos, hogy ne menjünk túl közel az előttünk haladóhoz! Két gépkocsi hosszúságánál valamivel nagyobb követési távolságot tartsunk!

A gumiabroncsok és a vezetéstechnikai módszerek mellett gondoskodnunk kell gépkocsink megfelelő felszereltségéről is. A fényszórót még kis esőben is kapcsoljuk be! Nemcsak azért, hogy mi lássuk az utat, hanem azért is, hogy a többi vezető is láthasson bennünket. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a fényszórók, a hátsó lámpák és az indexlámpák megfelelő módon működnek-e. Ha a vezetésnek esős időben ülünk neki, akkor a cipőnk nedves lesz, és könnyen lecsúszhat a pedálokról. A hölgyek kerüljék a magas sarkú cipők viselését!

A túl erős eső túlterhelheti az ablaktörlő lapátokat, és ilyenkor összefüggő vízfüggöny alakulhat ki a szélvédő előtt. Ha a látási viszonyok olyannyira korlátozottak, hogy biztonságos távolságból nem láthatók a körülöttünk levő járművek, akkor mindenképpen álljunk félre, és várjuk meg, amíg csendesedik az eső. A legjobb megoldás az, ha pihenőhelyen vagy más védett területen állunk meg. A többi gépkocsivezető figyelmeztetése végett be kell kapcsolnunk a fényszórókat és a vészvillogót!

Októberben már mindennaposak lehetnek a ködfoltok. Ködös időben csökken a láthatóság mértéke, ezért más járművek előzésekor különösen óvatosan kell eljárni. Célszerű karavánszerűen egy másik autó mögött autózni, persze a megfelelő követési távolság betartásával. Ha hirtelen irányváltásra vagy fékezésre kerülne sor, így hamarabb reagálhatunk az eseményekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!