Lóerő

2014.11.02. 17:50

Biztosítót váltani most sem kötelező

Megyei körkép - A biztosítótársaságok szombaton tették közzé a 2015-ös kötelező biztosítási tarifáikat. Mától egy hónapjuk van az autósoknak arra, hogy eldöntsék, váltanak-e biztosítót, vagy maradnak-e a réginél.

Peltzer Géza

A szombat éjféli határidőig mind a 15 érintett biztosító új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifát hirdetett. A netrisk.hu által végzett első számítások azt mutatják, hogy folytatódik a tavaly megkezdődött díjemelkedés. Bár van társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő 15-20 százalékkal is emelte árait. A jelenlegi díjtarifák alapján általánosságban elmondható, hogy a Posta Biztosító, a K&H Biztosító, az Astra és az Allianz biztosító díjai stagnálnak, illetve szegmentálva, van ahol olcsóbbak és egyes csoportoknál pedig drágábbak lettek.

Kötelező biztosítása elvileg minden autósnak van. Ha balesetet okoz, a kárt a biztosítója állja. Fotó: Vn/Archív

Az Uniqa Biztosító, az MKB és a Signal Biztosító esetében úgy látszik, hogy helyben hagyták a 2014 évre közzétett díjaikat, ezen társaságok csak helyenként korrigáltak. Kedvezmények tekintetében már fel sem kapjuk a fejünket akkor, ha gyermek, közalkalmazott, vagy nyugdíjas kedvezményekről beszélünk, de ami újdonság a 2015-ös kampányban, az a sajtókedvezmény (a Posta Biztosító 20 százalékot ad sajtó- vagy újságírói igazolvánnyal rendelkezőknek), valamint a benzinesautókra vonatkozó 5 százalék kedvezmény, de kiszélesedett azon biztosítók köre is amelyek együttkötési kedvezményt alkalmaznak kötelező + casco, vagy kötelező + lakásbiztosítás együtt kötése esetén, amely kedvezménye 5 és 20 százalék között alakul. Újdonságnak számít az idősebb járművek kedvezménye (amelyet a Genertel Biztosító alkalmaz és 10 százalékkal honorál).

Évről évre csökken azok száma, akik évfordulókor váltanak. Grafika: Tóth Szabolcs

Jelentős strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest nem tapasztalható, meghatározó hatású új kedvezményt a biztosítók nem alkalmaznak idén sem. A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégek járművei számára az idén megjelent egy új, eurós díjfizetéshez kapcsolódó kedvezmény. A személyautók esetében ugyanakkor az együttkötési kedvezményen kívül idén is elsősorban az éves díj egyösszegű befizetésével, bankszámláról történő fizetéssel, illetve elektronikus kommunikáció vállalásával érhető el, ugyanakkor a biztosítók általában 25-50 százalék közötti értéken kedvezményplafont érvényesítenek.

A régi szerződés felmondását a biztosítási évforduló előtt legalább harminc nappal írásban tudatnia kell az autósnak a biztosítóval. A felmondásnak feltétlenül tartalmaznia kell a szerződő nevét, és címét, a gépjármű forgalmi rendszámát, valamint a felmondás okát. Érdemes már a felmondásban jelezni, hogy a kártörténeti igazolás kiállítására igényt tart-e az autós. Bár azt az igazolást már nem használják a biztosítók, mégis jó ha rendelkezünk vele, ha nem sikerülne a biztosítók közötti adategyeztetés.

A közzétett díjtételek milyen mértékűt drágulást jelenthetnek a vasi autósok számára? – kérdeztük a PBA szakértőjét, Galántai Zsolttól.

– A 2008-ban elindult díjcsökkenés 2013-ban megállt, sőt az elmúlt két évben néhány százalékos, de nem jelentős emelkedés tapasztalható a díjakban. Elképzelhető, hogy lesznek olyan szegmensek, ahol még lehet olcsóbbat találni a jelenleginél, de a piacra kisebb mértékű díjemelkedést prognosztizálunk.

A szakértő szerint a fővárosi és megyeszékhelyek díjai, illetve a vidéki díjak között mindig vannak jelentős eltérések: a vidéki díjak jóval kedvezőbbek.

– A családos kedvezmény is rendszeresen megjelenik a tarifákban, de kiemelném az e-kommunikációs kedvezményeket is. Ha az életkort nézzük, úgy tűnik, a középkorúak kapják a legjobb díjakat. Azoknak különösen érdemes lesz megnézni az új díjakat, akik az elmúlt három évben nem váltottak.

A szakértő szerint mivel Vas megyében jellemzőek a vadkárok és a szélsőséges időjárási viszonyok, ezért érdemes a kgfb mellé casco biztosítást is kötni, illetve kgfb mellé köthető vadkár és szélvédőkár kiegészítőket.

Egy szombathelyi autós kérdésünkre elmondta:

– Én úgy jártam pár éve a biztosítómmal, amellyel hosszú évek óta szerződésem volt, hogy durván megemelte évfordulókor a díjat. Utána egy alkusz céggel kötöttem szerződést, majd ezzel mentem a biztosítóhoz, hogy felbontom a régi szerződést. Erre kijelentették, hogy van a számomra egy, az eddiginél kedvezőbb ajánlatuk. Mondtam: köszönöm szépen, de e-lőbb kellett volna szólniuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!