Lóerő

2014.12.11. 09:40

Kiss Norbert ment, látott, győzött

A Vas megyeieknek talán már nem meglepő, de úgy látszik Katarban a FIA (Nemzetközi Autómobil Szövetség) bajnokainak még igen: a szombathelyi Kiss Norbert akármibe beleül, azzal nemcsak gyors, de nyer is.

Vámosi Péter

Pontosan ez történt Dohában, az FIA díjátadó gála hétvégéjén. Ezúttal inkább a régi labdarúgó képességeire volt szüksége Norbinak, kiről kevesen tudják, hogy egykoron a Haladás igazolt játékosa is volt! Annyi nehezítés ugyan volt a dologban, hogy egy gokarttal farolva kellett kapura lőni, de ez egyedül neki sikerült hibátlanul: öt alkalomból ötször. Ugyan a sprint gokartversenyt nem ő nyerte meg, de minden másban jeleskedett az autósportok legjobbjainak rendezett gálán, így nem volt kérdés, hogy ki lett az első győztese a FIA Prize Giving Challangenek. Ezen apropóból beszélgettünk vele.

Kiss Norbert (jobbra) és Bakó Csaba az OXXO Racing Team főmérnöke élvezte a „kirándulást” Katar fővárosában, Dohában (Fotó: Bakó Csaba)

- Hogy-hogy felkértek arra hogy te is elutazz Katarba, hiszen a a bajnoki kupádat gyakorlatilag már a szezonzárón megkaptad...

– Nem minden évben hívják meg a kamion-EB győztesét erre az FIA díjkiosztó gálára, idén azonban igén, pont akkor, mikor én lettem a bajnok. Így adódott a lehetőségem, és örülök hogy én is ott lehettem.

– Első alkalommal rendezték meg a bajnokok versenyét, a FIA Prize Giving Challanget. Mint oly sok mást, ezt is sikerült megnyerned. Mit gondolsz, nőtt ezzel az ázsiód?

– A profi nemzetközi motorsport világában mért ázsióm nyilvánvalóan nem nőtt ettől, hiszen ez csak egy játékos verseny volt. És zömében olyan feladatok voltak, amelyek egyáltalán nincsenek azzal kapcsolatban, hogy ki mennyire tehetséges autóversenyző.

– Kikkel sikerült hosszabban is beszélgetned a versenyek alatt?

– Mély beszélgetésbe bonyolódni sajnos nem volt idő, sűrű volt a program, pedig kaptunk meghívást az uszodába is, és nagyon szívesen mentünk volna Csabával megnézni Hosszú Katinkáékat. Sajnos ez nem jött össze, talán majd máskor. Pár szót sikerült váltanom a 24 órás versenyek legendájával Tom Kristensennel, illetve a túraautó világbajnokkal José María Lópezzel is. Daniel Ricciardo (a Forma–1-es Red Bull Team ausztrál versenyzője - a szerk.) odajött az eredményhirdetés után, gratulált, de azért megkérdezte, hogy mégis ki vagyok? Mondtam, hogy a kamion európabajnok. Aztán ennyiben maradtunk.

Daniel Ricciardo és Kiss Norbert a dohai díjátadó gálán (Fotó: Bakó Csaba)

– A magyar rajongók arra az esetre ha Michelisz Norbert Honda gyári pilótának állna a WTCC-ben, egyértelműen téged akarnak a megüresedett Zengő Motorsportos ülésébe. Sőt, Michelisz Norbi is elsőként emlegetett, amikor erről kérdezte Czollner Gyula. Mennyi ennek a realitása, illetve minek kell megtörténnie ahhoz, hogy ez bekövetkezzen?

– Megtisztelő, és nagyon örülök annak, hogy a szurkolók engem szeretnének adott esetben ott látni. Köszönöm azoknak, akik ezt így gondolják, nagyon hízelgő, és nagyon kedvesek. Sajnos jelenleg ezt nem érzem reális opciónak, ez nyilvánvalóan egy gazdasági kérdés. Pénzügyi problémákat kellene megoldani azzal kapcsolatban, hogy ez lehetségessé váljon.

– Történt egy sajnálatos esemény is a jelenlegi csapatoddal. Értékes, és speciális szerszámaitokat loptak el a szentendrei telephelyetekről. Hogy áll a nyomozás?

– A nyomozás eredményességéről egyelőre nincs információnk. Ezek olyan egyedi szerszámok voltak, melyek a versenykamion szereléséhez, karbantartásához szükségesek. Ugyanakkor volt értékes és ritka eszköz is. Nagyon nehéz helyzetbe hozták ezzel az OXXO Racing Teamet. Remélhetőleg azért boldogulunk így is. Mindenesetre köszönjük mindenkinek aki megosztotta ezt a hírt facebookon, és felajánlotta a segítséget!

– Hogy néz ki most a téli szünetben a naptárad? Egyáltalán eljutsz Szombathelyre a sok felkérés mellett?

– Karácsony környékén családi ügyekben szerintem mindenképp. Valóban elég sűrű a naptáram, hiszen próbálunk készülni a jövő évre. Most alapozunk meg mindent, hogy jól tudjunk haladni. Hivatalos ügyben nem tudom, hogy eljutok-e Szombathelyre valamikor.

– Hivatalossá vált, hogy bő 25 év után ismét lesz kamionverseny Magyarországon. Készülsz valami különleges dologgal a futamra?

– Ugyanúgy készülök rá, mint bármelyik versenyre, vagy az egész szezonra. Szeretnék majd úgy érkezni a Hungaroringre, hogy vezetjük a bajnokságot, és szeretnék versenyeket nyerni a Mogyoródon hazai közönség előtt. Persze szeretném a szezon végén megvédeni a címemet, ez a cél. Ha ez összejön, akkor azt gondolom, ez mindennél többet fog érni a kilátogató rajongóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!