Lóerő

2016.02.25. 19:13

Kábítószer és alkohol fogyasztása mellett volán mögé ülni kész életveszély (2. rész)

Megyei körkép - Nap mint nap szembesülünk olyan, sokszor tragikus kimenetelű közlekedési balesetekkel, amelyeket az alkohol vagy drog hatásaként létrejövő bódult állapotban lévő személyek okoznak. Ezek a balesetek értelmetlenül oltják ki vétlenek életét, vagy okoznak súlyos balesetet. Milyen a kábítószer látásra vonatkozó negatív hatása?

Kelemen Attila

A kábítószerek közül általában a kannabiszt mutatják ki a leggyakrabban, a pszichoaktív gyógyszerek közül pedig a benzodiazepineket jelentik a legtöbbször. Összességében a bizonyítékok mind a kábítószerek, mind a receptre kapható gyógyszerek sokkal magasabb előfordulását mutatják - gyakran alkohollal kombinálva - a balesetekben érintett, illetve a kábítószer vagy alkohol hatása alatt történő vezetéssel gyanúsított járművezetők körében.

- Vegyünk egy érdekes nemzetközi példát: Az Egyesült Királyságban a kábítószer-gyanús járművezetőket már a helyszínen fizikai vizsgálatoknak vetik alá. Amennyiben a drog hatása alatti járművezetés bizonyítottá válik, abban az esetben a kötelező biztosítás díja jelentősen megemelkedik, míg a balesetet okozó sofőr akár 14 éves szabadságvesztéssel is sújtható - hívta fel a figyelmet Molnár László közlekedésbiztonsági szakember - Az egyéb következmények között említhető meg, hogy a cselekményért jogerősen elmarasztalt személy vezetői engedélyébe (s a nyilvántartási rendszerbe) egy speciális bejegyzés kerül a drog hatása alatti vezetés tényéről, amennyiben a cselekménykor munkába, vagy onnan hazafelé tartott, abban az esetben a munkáltatót is értesítik a bűncselekményről.

Kevesen tudják, de már 2009-től törvénybe foglalták a Közúti Közlekedési Egyezményt kiegészítő Európai Megállapodás módosítását, mely szerint:

„Minden vezető legyen ura járművének úgy, hogy mindenkor képes legyen a kellő és megfelelő gondossággal eljárni. Ismernie kell a közúti közlekedési és biztonsági szabályokat, valamint tudatában kell legyen azon tényezőknek, amelyek viselkedését befolyásolhatják, úgymint a fáradtság, a gyógyszerek használata, az alkohol vagy kábítószerek hatása alatt történő vezetés.”

- Nem szabad elfelejtenünk, hogy az alkohol valójában egy fajtája a drognak, tehát egy drog - tudtuk meg Végh Györgtől, a Kábítószer Egyeztető Fórum társelnökétől - Ittas vezetésért járó büntetés 2016-ban: az ittas járművezetésért kötelező bevonni a vezetői engedélyt - már a helyszínen sincs joga a rendőrnek ezt mérlegelnie. Emellett a bíróság pénzbüntetést szab ki, és/vagy közhasznú (úgynevezett jóvátételi) munka elvégzését is kiszabhatja. Az utánképzés szintén része a folyamatnak.

Nem, nem hibát látnak olvasóink! A kábítószer és az alkohol okozta kettőslátás azért is veszélyes, mivel így tévesen mérjük fel a helyzetünket a forgalomban. Illusztrációnkon az előttünk haladó autót két járműnek véljük, mintha előzést látnánk Illusztráció: Kelemen Attila

Az alkoholt a központi idegrendszerre kifejtett izgató, illetve narkotikus hatása miatt az emberiség évezredek óta használja. Három csoportot különböztetünk meg: sörök, borok és égetett szeszek.A figyelem, a koncentráció, a koordináció zavarai, a reakcióidő növekedése már viszonylag alacsony véralkoholszint mellett károsítják a gépjárművezető képességeit.

Bár alkoholos befolyásoltságról általában csak a 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint mellett beszélhetünk, a különböző pszichológiai vizsgálatok már 0,4-0,5 ezrelék felett a központi idegrendszer működésének finom zavarait mutatták ki.

A látás már kis mennyiségű alkohol hatására is romlik:

I. A szemmozgások lelassulnak, a tekintet „réveteg” lesz, tapad a személyekhez, tárgyakhoz.
II. A tekintet nem képes alkalmazkodni a gyorsan változó fényviszonyokhoz, növekszik az elvakítás veszélye is.
III. Beszűkűl a látótér, nehezebben lehet észrevenni az oldalsó ingereket, a látás olyan lesz, mintha egy csövön nézne át az, aki ivott.
IV. Kialakulhat a duplalátás, ezen kívül színvakságot, esetlegesen részleges vakságot okozhat.

A járás dülöngélő, a mozgás esetlen, az egyenes vonalon való határozott léptek szinte lehetetlennek tűnnek, csukott szemmel a szédülés érzése alakul ki, ha a lábakat összezárják, kinyújtott kézzel való előrehaladásnál a menetiránytól való eltérés tapasztalható, az ujj hozzáérintése pl. az orrhegyhez szintén sikertelen lesz. Kis tárgyak felemelése, ill. megfogása nehézségekbe ütközik (bizonytalan célmeghatározás és mozgás).

A mozgások is pontatlanabbá válnak. Romlik a látás és a mozgás összerendezettsége, a mozgások durvábbá válnak (pl. gáz-és fékpedál lenyomása, kormányzás).

A reakcióidő hosszabb lesz, és csökken a felelősségérzet, az önkontroll, és tompul a felfogóképesség is. Helyettük növekszik az érzelemvezérelt indulati döntések és cselekvések száma, valamint a veszélyérzet és a tolerancia is.

Cikkünk következő, befejező részében szakértőinkkel a kábítószer kimutatásának módszereiről, illetve a drogprevenció fontosságáról beszélgetünk.

Cikkünk első részét itt olvashatja>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!