Lóerő

2016.03.26. 07:52

Tavasz van, kinyíltak az autók - Hogyan lehet kerti dekoráció egy öreg járgányból?

Tisztában vagyunk vele, hogy a lent felsorolt ötletekkel nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, ám van úgy, hogy a retró újra divatba jön: ugyanez a helyzet a műszerfalra szerelhető „vázával” és a kiszuperált, nyugalmazott járgányok kerti dekorálásával.

Kelemen Attila

Hajdanán - mikor az autózás kiváltság volt, ám a gépjárművek még korántsem voltak olyan komfortos eszközökkel felszerelve, mint manapság - nem volt ritka az autókban a vágott virág mint illatosító. Nem ismerték a légszűrőt, nem ismerték a légkondicionálót; a szellőztetésre egyedül a kézzel letekerhető ablakok szolgáltak. Csakhogy a beáramló vidéki levegő nem mindig volt ideális. Éppen ezért lett divat az autómobilok belsejében a rögzíthető váza, és benne az oly kellemes illatot árasztó virágcsokor. És ha netalántán az adott évszakban nem lett volna kéznél vágott virág, akkor selyemvirágott raktak a tartóba, amelyet finom illóolajokkal itattak át. Ezek voltak az első autóillatosítók.

És mint az élet számos területén, így az autók illatosításában is újra megjelennek az egykor bevált, de időközben divatjamúlt megoldások. Ide lehet sorolni az autóvázát is, amely ugyan bő egy évszázad során átesett egy kis változáson, ám a fő feladata továbbra is ugyanaz: kellemes hangulatot és finom illatot árasztani, valamint egy kis életet vinni a szürke hétköznapokba.

Ma már a levegőnyílásokra felcsíptethető fülekkel vagy tapadókorongokkal lehet rögzíteni, és számos autósboltban kapható.

Különösen azoknak a hölgyeknek ajánljuk, akik az autójukba személyes belső teret szeretnének varázsolni!


És hogy a férfiaknak is ajánljunk valamit: a leselejtezett, forgalomból kivont, kiszuperált öreg járgányok nem feltétlenül kell, hogy az autóbontókban végezzék. Ha a karosszéria viszonylag ép, akkor kiváló dísze lehet a kertnek: méghozzá egy különleges virágtartóként. Legfőképp a hagymás növényeknek lehet ideális helyük a motortérből kialakított rekeszben, ám a leleményesebb kertészkedők, akár az egész autó felületét beültethetik a kedvenc növényeikkel. Az oszlopok és a tető futóvirágokkal is kidekorálható, miközben az utasteret akár miniatürizált üvegházként is hasznosíthatjuk.

És végül, de nem utolsósorban van külön egy jó hírünk a hátfájós, reumára hajlamos hobbikertészeknek: nincs ezentúl hajoldozás, és folyamatos térdelés palántázás és öntözés közben: a kiskertünk derékmagasságból könnyedén elérhető. És még csak olajszintet sem kell ellenőrizni, az ablakmosó folyadékről nem is beszélve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!