Lóerő

2016.12.02. 16:12

Télen klímázni?

A légkondicionáló a nyári hőségben kincset ér. Ám a téli zimankóban mi hasznát tudjuk venni?

Kelemen Attila

Már a kérdés feltevésekor is beleborzong az ember: van-e értelme a klímát használni télen? Sokan meg fognak lepődni a válaszon: igen, van értelme.

Ugyan eredeti rendeltetése az, hogy nyáron a kellemetlen hőségben komfortosabb hőmérsékletet teremtsen az autónk utasterében - hogy ezáltal is biztonságosabban vezethessünk -, a hideg évszakokban is nagy hasznát vehetjük.

Elsősorban nem árt észben tartani: az olyan technikai eszközöknek, amelyeket huzamosabb ideig nem használunk, lerövidülhet az élettartama. Így van ezzel a légkondicionáló is. Éppen ezért ajánlott időnként bekapcsolni a klímát a tél folyamán is. Ha csak a nyári hónapokban használjuk, akkor a pihentetett időszakban hamar berozsdásodhat.

Ám ha rendszeresen működtetjük, akkor elkerülhetjük, hogy a tömítések és a kompresszor kenése se legyen hiányos.

Arról nem is beszélve, hogy a huzamosabb ideig mellőzött légkondiban elszaporodhatnak a gombák és a baktériumok. A nedvesség miatt pedig be is penészedhet. Ha bűzös az utastérbe fújt levegő, ilyen jellegű probléma áll fenn.

Nem utolsósorban az ablakok párátlanításakor is érdemes bekapcsolni a klímát, mivel a hűtés mellett szárítja is a belső levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!