Lóerő

2017.07.27. 15:10

Éhesen, szomjasan soha ne keljünk útra!

A vezetési képességhez a táplálkozás is hozzájárul: nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk vagy iszunk.

Vas Népe

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tájékoztató anyaga szerint a közúti közlekedésben való részvétel alapkövetelménye, hogy a járművezető alkalmas legyen a biztonságos vezetésére. Ez nem csak azt jelenti, hogy ne legyünk fáradtak, ne fogyasszunk szeszes italt vagy bódító hatású szert a vezetés megkezdése előtt és alatt, továbbá ne legyünk ingerlékenyek vagy más ok miatt pszichésen alkalmatlan állapotban. A vezetésre képes állapot biztosításához a megfelelő étel- és italfogyasztás egyaránt fontos. Az elindulás, a jármű vezetésének megkezdése előtt fontos, hogy ne csak a gépkocsi üzemanyagtartálya, hanem "saját tartályunk" is legyen feltöltve. Azaz: soha ne üljünk volán mögé éhesen vagy szomjasan, hiszen az éhezés és a szomjúság hátrányosan befolyásolja vezetési képességünket!


A folyadék segít a koncentrációképesség megőrzésében Fotó: Shutterstock

Nem árt tudni, hogy sok folyadék fogyasztása szükséges a koncentrációképesség megőrzéséhez. Ezért hosszabb úton ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásáról - különösen a nyári időszakban! Az étel fogyasztásával kissé más a helyzet: annak mennyiségére, illetve minőségére egyaránt ügyelni kell. Éhesen soha ne keljünk útra, hiszen a táplálkozás hatással van a szellemi teljesítőképességre, a vérkeringésre, az érfalak állapotára, valamint az agy friss vérrel való el-látására, ezáltal kihat a vezetési képességre, annak időtartamára! Fontos az is, hogy kerüljük a túlzott mennyiségű és különösen a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, mert azok hatására tompulunk, lelassulunk, csökken az éberség, valamint a veszélyérzékelő, -elhárító képesség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!