óvatosan az utakon!

2017.11.05. 08:00

Ősszel az útra hullott falevelek, a szürkület egyaránt megnehezíthetik a dolgunkat

Hullanak a falevelek, rövidebbek a nappalok, fokozatosan csökken a hőmérséklet, és reggelente nyirkosabbak az utak. Ezen tényezők miatt megváltoznak a vezetési körülmények, ezért jobban oda kell figyelni a vezetésre. Mire ügyeljünk, hogyan készítsük fel autónkat az őszre? Soroljuk.

VN

A frissen lehullott levelek jelentik az őszi vezetés egyik legnagyobb veszélyét: letapadva nagyon síkosak Fotó: Infiniti

 

A frissen lehullott levelek jelentik az őszi vezetés egyik legnagyobb veszélyét: letapadva nagyon síkosak Fotó: Infiniti

Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, amelyek hatással vannak a vezetésünkre és az autónkra is. A télhez hasonlóan az őszi vezetésnek is vannak olyan veszélyei, amelyekre nem árt odafigyelni. Egy neves autókölcsönző szakértői által összeállított tanácsok segíthetnek abban, hogy biztonságosan közlekedjünk ősszel is az utakon.

Vigyázzunk a lehullott falevelekkel!

Az őszi táj szépségét a különféle színekben pompázó falevelek adják. Mégis ezek a frissen lehullott levelek jelentik az őszi vezetés egyik legnagyobb veszélyét. A nedves faleveleken könnyen megcsúszik az autónk kereke, ezért óvatosan hajtsunk rájuk, és ne kormányozzunk vagy fékezzünk hirtelen a falevelekkel borított utakon.

A vezetésen kívül figyeljünk arra, hogy a száraz falevelek könnyen megbújnak az autónk motorterében. Igaz, ez nincs hatással ajármű állapotára, csak esztétikai jelentősége van.

Óvatosan a szürkületben!

Október végén váltottunk: már a téli időszámítás szerint telnek a napok, korán sötétedik. Vezessünk lassabban, különösen szürkületkor. Azok, akik úgy érzik, hogy vezetésüket nem csak a szürkület nehezíti, menjenek el szemvizsgálatra – lehet, hogy már egy gyengébb szemüveg is segít nekik a biztonságosabb vezetésben.

Ősszel a szarvasbőgés idején vezessünk óvatosan erdős utakon – ilyenkor gyakrabban láthatóak az állatok, és megnövekszik az általuk okozott balesetek száma is.

Készítsük fel autónkat a hidegre!

Igaz, még nem sürgető, de hamarosan kérhetünk időpontot a gumicserére. Ezen kívül nézessük át az autónk fűtési rendszerét, fényszóróit, és vizsgáljuk meg az ablaktörlő lapátok állapotát is. Az ablakmosó folyadék betöltésénél már célszerű ilyenkor fagyállót is hozzáadni, novembertől jelentős lehűlést jósolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!