vezetési szokások

2018.05.27. 12:00

Pénztárcabarát tippek autósoknak

Újra az egekben a benzin és a gázolaj ára? Ismét szívjuk a fogunkat egy-egy tankolás után? Nem árt feleleveníteni, mit tehetnénk azért, hogy több kilométert tudjunk megtenni ugyanannyi üzemanyaggal. Benzinspórolós tippjeinket olvashatják.

KELEMEN ATTILA

Ha a vezetési szokásainkat időről időre felülvizsgáljuk, azzal akár pénzt is spórolhatunk Fotó: Shutterstock

Aki mindent meg szeretne tenni azért, hogy csökkentse benzin-, illetve dízelüzemű autója fogyasztását, annak három fronton is be kell vetnie magát. Egyrészt a kocsiját kell felkészítenie, másodsorban a pedálkezelését kell felülvizsgálnia, harmadszor pedig a vezetési szokásait kell optimalizálnia. Ha mindegyik sikerül, akár 10 százalékkal is mérsékelhető az üzemanyagfogyasztás.

Az autó felkészítése

Az első és legfontosabb tényező az autó összsúlya. Minél nehezebb, annál nagyobb többletfogyasztással számolhatunk. Éppen ezért ha van rá mód, tartsuk üresen a csomagtartót, illetve mellőzzük az utunk szempontjából felesleges tárgyak, csomagok szállítását.

Megnőhet a fogyasztás a nagy légellenállás miatt is. A szükségtelen kiegészítőkre fókuszáljunk, ám ezúttal a karosszérián kívül: távolítsuk el az éppen nem használt tetőboxot, sítartót, kerékpártartót.

Ha a vezetési szokásainkat időről időre felülvizsgáljuk, azzal akár pénzt is spórolhatunk Fotó: Shutterstock

Az alacsony guminyomás miatt is gyakrabban kell tankolni. Nagyobb lesz a kerekeket terhelő súrlódás; különösen akkor, ha többen ülünk az autóban, mint általában, és elfelejtjük ehhez igazítani az abroncsnyomást. Hogy elkerüljük az ilyen jellegű kellemetlenségeket, érdemes havonta ellenőriznünk a kerekek állapotát.

Az autó felkészítése szempontjából még egy dologra kell figyelnünk: a gyártó által meghatározott gumiméretekre. Azok közül a legkisebbet használva jóval alacsonyabb fogyasztást érhetünk el, mint a pár számmal nagyobb abroncsokkal.

Ideális pedálkezelés

Az autósok zöme abban a tévhitben él, hogy ha üresbe kapcsolva közelíti meg az előre látható akadályt (piros lámpa, vasúti átjáró, körforgalom stb.), akkor a megállásig nulla a fogyasztás. Nos, ki kell hogy ábrándítsuk őket, ugyanis a „vitorlázás” néven is ismert megoldással nagyjából egyliteres fogyasztást erőltetnek az erőforrásra. Ha azonban a motorféket használjuk lassításra, a motorvezérlő megszünteti a befecskendezést – így gyakorlatilag nulla pillanatnyi fogyasztást érünk el.

És ha már gázelvétel: érdemes észben tartani a mondást: lassan járj, tovább érsz! Nem csak a biztonságunkat veszélyeztetjük nagy tempónál, de a menetellenállást meghatározó légellenállást is növeljük: ráadásul a sebesség négyzetével. Ha 130-cal repesztünk a megengedett 90 helyett, akkor száz kilométerenként csak azért égetünk el 1,5 literrel több üzemanyagot, mert kiéljük a száguldozás utáni vágyunkat. Helyette inkább próbáljuk felvenni a forgalom ritmusát, és kerüljük a mellőzhető előzéseket. Váltsunk korán fel, autózzunk alacsony fordulatszámokon. Ha feleslegesen bőgetjük a motort, több üzemanyagot használunk el. Magas fordulatszámon akár kétszer is nagyobb lehet a fogyasztás az optimálisnál. A túlságosan alacsony fordulat sem jó, ilyenkor erőlködik a motor, és azért igényel több üzemanyagot. A benzinüzemű autóknál bőven elég 2000-2200-zal pörgetni a motort, a dízeleseknél korábban is válthatunk.

Szokások optimalizálása

A tudatosan és okosan vezető sofőröknek nem kell ragozni, de a vezetési szokásainkat érdemes időről időre felülvizsgálni.

Pár másodperces, piros lámpás időzésénél nincs értelme, ellenben ha előre láthatóan legalább egy percig megállásra kényszerít minket egy útakadály, akkor érdemes levenni a gyújtást. Ugyancsak spórolhatunk azzal, ha a lehetőségekhez mérten mellőzzük a klíma használatátát. Azzal együtt ugyanis többet fogyaszt az autó. Ám a letekert ablakkal sem jobb a helyzet, mivel a kedvezőtlen turbulencia is fogyasztásnövelő.

Előfordulhat az is, hogy kerülőutakkal ugyan nagyobb távolságot teszünk meg, mégis kevesebb üzemanyagot égetünk el. Éppen ezért érdemes figyelni az Útinformot, és lehetőség szerint elkerülni a forgalmasabb útszakaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!