Már nem lesz ingyenes

2018.08.02. 07:00

Vége az elektromos autók ingyenes töltésének a városban

Jelenleg egy helyen lehet tölteni elektromos autókat a városban, de július elsejétől már itt sem ingyenes az e-tankolás.

Budai Dávid

Fizetős lett július 1-jétől a város első és jelenleg egyetlen működő elektromosautó-töltője. A Körmendi úton található eTankot két évvel ezelőtt helyezték üzembe, és egészen mostanáig ingyenes volt, a cél azonban kezdetektől fogva az volt, hogy egyszer majd fizetni kell az elektromos energiá­ért. Ennek két oka is van, tudtuk meg Nagypál Tibortól, aki annak a cégnek a vezetője, amelyik a szóban forgó e-kutat üzemelteti. Egyrészt azt tudomásul kell venni, hogy az ingyenes e-kút hosszú távon fenntarthatatlan, hiszen azt az elektromos áramot, amit beletankolnak a sofőrök az autójukba, valakinek ki kell fizetnie, márpedig az senkitől nem várható el, hogy mások tankolását finanszírozza. A másik ok pedig az, hogy amennyiben ingyenes a tankolás, nem érdekeltek abban a sofőrök, hogy gyorsan végezzenek, márpedig ez örök konfliktusforrás.

Nagypál Tibor – aki maga is elektromos autóval jár – elmesélte, hogy a fővárosban az ingyenes e-kutaknál mindig hatalmas a sor, és gyakori, hogy az autók órákig foglalják a töltőt, ezzel pedig gyakorlatilag ellehetetlenítik a használatát.

 

Két évbe telt a rendszer fizetőssé tételéhez szükséges applikáció kifejlesztése, mesélte Nagypál Tibor
Fotó: Unger Tamás

 

Most, hogy Szombathelyen fizetős lett a rendszer, minden megváltozott. Először is tizedére esett vissza a kút forgalma, másodszor pedig most tényleg érdekelt a sofőr, hogy gyorsan végezzen, a fizetésnél ugyanis a kúton eltöltött idő számít, nem a felvett energia nagysága. Ezzel pedig az új, korszerű autók járnak jól, mivel nem mindegyik elektromos autó töltődik ugyan­olyan gyorsan. Az elmúlt két évben csaknem húsz autótípus fordult meg a Körmendi úti töltőnél, a tapasztalat pedig az, hogy míg egy első generációs elektromos autónak akár öt órára is szüksége lehet, addig a legkorszerűbb technológiá­val készült járművek akár egy óra alatt is végeznek. A fizetés mostantól egy mobiltelefonos applikáció segítségével történik, amelynek a kifejlesztése két évig tartott a szakértőknek.

Megtudtuk azt is, a jövőben a cég tervezi még további e-kutak telepítését, egyebek között Csorna és Győr mellett, valamint Komárom vagy Tata környékén, így a fővárosba indulók hetven kilométerenként tankolhatnak majd áramot. A kőszegiek sem panaszkodhatnak, hiszen ott is üzemel már egy e-kút, amely július 1-jétől szintén fizetős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!