lóerő

2018.10.07. 11:30

A kuplungot koptatják legjobban a nők

Kicsi gáz, lassan jön a kuplung, tükörbe majd hátra néz, irányjelző bekapcsol, és már indul is – hangzik az autóvezető-oktatók száját leggyakrabban elhagyó mondatok egyike, felkiáltás tekintetében pedig feltehetően a ’jaj’ toplistás – utóbbi kapcsán kíváncsiak voltunk arra, vajon női vezetőknél melyek a legtipikusabb hibák, továbbá az őszi-téli autófelkészítésről is kérdeztünk.

Nemes Judit

Sok női vezető nem ismeri ki magát a közlekedési helyzetekben I

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

– A női sofőröket két csoportra lehet osztani, az átmenet kevesebb embert érint.

Vannak a nagyon jó vezetők, akik időben, helyesen felismerik a helyzetet. Egy kisebb részt tesznek ki azon nők, akik középszintű vezetéstechnikával ke­zelik járművüket: érzik, hogy fontos számukra a jogosítvány megszerzése, mert a dokumentum – és kocsijuk – birtokában saját életüket, munkájukat könnyítik meg, de különösebben nem élvezik a vezetést. A másik hangsúlyos csoport azoké, akik nehezen ismerik ki magukat a közlekedési helyzetekben – szögezi le Tátrai András gépjárművezető-oktató. Hangsúlyozza, az autóvezetés pont olyan, mint más tevékenységek: van, aki jó benne, van, akinek viszont nem megy – és ezt be kell látnia az illetőnek. Ha már vezetéstechnika, nemcsak a forgalmi, hanem a járműkezelési kérdések is hangsúlyosak. Tátrai András szerint a hölgyeknél a váltás az egyik kulcskérdés:

– Akik nagyon ügyesen vezetnek, azok között is akadnak olyanok, akik az autó kezeléséhez kevésbé értenek.

Az Egyesült Államokban például ötven éve alig gyártanak olyan kocsit, amelyik nem automata váltóval felszerelt, s nem véletlenül: arrafelé szinte nincs olyan hölgy, aki kéziváltós autót vezetne. A legalapvetőbb gondot néha a cipőválasztás jelentheti: magas sarkú cipőben ülnek a volán mögé, nem gondolva arra, hogy az akadályozni fogja őket a pedál megfelelő benyomásában, pedig ha egy lapos talpú váltócipőt tartanának az utastérben, megoldást jelentene a problémára.

Tátrai András gépjárművezető-oktató
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A magas sarkú egyrészt veszélyt hord magában: ha hirtelen kell fékre lépni, máshogy esik a nyomás a pedálra, mint egy lapos sarkú, vékony talpú cipőben, másrészt a pedálok hamarabb szorulnak javításra a helytelen használat miatt. További gondot jelent, hogy sokan várakozás közben a kuplungon támasztják a lábukat, ami a pedál és az egész szerkezet élettartamát jelentősen csökkenti. Ha új autónál meghibásodik a kuplung két fő része, a hidraulikus kinyomócsapágy és a kettős tömegű lendkerék, 250-300 ezer forintos javítási költséggel számolhat a tulajdonos. Az oktató tréfásan megjegyezte, ha egy négykerekűt azzal hirdetnek, hogy „női tulajdonostól megkímélt állapotban” eladó, szinte biztosra vehető, hogy a kuplungpedál bal oldala tükör­simára kopott.

Sok női vezető nem ismeri ki magát a közlekedési helyzetekben I
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A másik fontos pont a motorfék használatának hiánya: az oktató szerint nagyon kevesen élnek a lehetőséggel lejtőkön, hogy megóvják a felhevüléstől a fékeket. Az őszi-téli autófelkészítés a teendője most a gépjármű-tulajdonos hölgyeknek és uraknak is, lassan itt az ideje, hogy télire cseréltessék az autógumikat. Nyárival ebben a hidegebb, csapadékosabb időben könnyebben meg lehet csúszni a burkolaton: más a szerkezete, mint a télinek, ridegebbé válik és nem megfelelően alkalmazkodik a felülethez. A téli gumihoz olyan anyagot kevernek, amitől sokkal puhább lesz hideg, fagyos időjárási körülmények között, mint a nyári. Az óvatos közlekedés azonban mindkét abronccsal elengedhetetlen, a többi között hosszabb fékútra lehet számítani, ezért érdemes nagyobb követési távolságot tartani – hívta fel a figyelmet Tátrai András. A járművezető-oktató szerint ebben az időszakban nagy veszélyt jelentenek az aszfaltra hulló falevelek, amelyeken könnyen megcsúszik a kerék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!