komolyabb büntetés

2020.09.05. 07:00

Szigorodtak az ellenőrzési szabályok

Szabálysértés esetén autónként akár 10 millió forintos büntetést is kaphatnak az autógyártók a kedden életbe lépett szigorúbb európai piacfelügyeleti rendszernek köszönhetően.

Vas Népe

A szeptember 1-jétől érvényes új szabályok a tisztább és biztonságosabb mobilitást, a fogyasztók bizalmának helyreállítását szolgálják

Fotó: shutterstock

A tisztább és biztonságosabb közlekedés érdekében a keddtől érvénybe lépett új szabályok révén szigorodik a korábbi típusjóváhagyási és a teljes európai piacfelügyeleti rendszer, fokozódik a vizsgálatok minősége és függetlensége, valamint erősödik az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzése – közölte az Európai Bizottság. Thierry Breton belső piacért felelős biztos tájékoztatása szerint a szeptember 1-jétől érvényes új szabályok a tisztább és biztonságosabb mobilitást, a fogyasztók bizalmának helyreállítását szolgálják, valamint az európai gépjárműipar hosszú távú életképességét és globális versenyképességét biztosítják.

A szeptember 1-jétől érvényes új szabályok a tisztább és biztonságosabb mobilitást, a fogyasztók bizalmának helyreállítását szolgálják
Fotó: shutterstock

Az új keretrendszer javítja a már a piacon lévő és az eladásra kínált járművek ellenőrzését. Az új gépjárműtípusok tesztelését és vizsgálatát végző műszaki szolgálatokat szigorú kritériumok alapján végzett független ellenőrzéseknek fogják alávetni. Ezentúl a tagállamoknak rendszeresen bizonyos számú gépkocsit kell majd átvizsgálniuk, melynek során a nem megfelelő járművek esetében intézkedéseket hozhatnak a típusjóváhagyást kiadó hatóság bevonása nélkül.

Az Európai Bizottság mostantól megfelelőségi ellenőrzéseket is végezhet, akár laboratóriumokban, akár a közutakon is. Amennyiben egy gyártó megsérti a forgalomba hozatalhoz szükséges típusjóváhagyási jogszabályokat, a járművek visszahívását rendelheti el az uniós piacról, és gépkocsinként akár 30 ezer eurós bírságot szabhat ki a gyártóra. Ilyen intézkedéseket eddig csak a gépjárműtípust eredetileg jóváhagyó nemzeti hatóságok hozhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!