Rekordforgalmat ért el az év végére a BUD Cargo City

2021.01.01. 07:00

Kevés utas, sok légi áru

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér áruszállítási forgalma zavartalan, a novemberben kezelt légi áru a valaha mért legmagasabb havi kargómennyiséget jelentette a repülőtér történetében.

MTI

Fotó: MW-archívum

Idén novemberben 13 864 tonna légi árut kezelt a Budapest Airport, ami 6,3 százalékkal több a tavaly novemberinél, és a valaha volt legerősebb áruforgalmú hónapot jelenti. A 2020. január–november között fogadott és indított áru mennyisége átlépte a 120 ezer tonnát.

Ez alapján a magyar főváros repülőterének kargóforgalma, illetve az egy éve átadott BUD Cargo City immunisnak bizonyult a járványra.

A forgalom növekedése nemcsak a járvánnyal kapcsolatos szállítmányoknak, a megváltozott vásárlási szokásoknak köszönhető, hanem nagymértékben a Budapest Airport 50 millió euró értékben, saját forrásból megvalósított BUD Cargo City világszínvonalú létesítményeinek is, amelyek egyre több légi árut vonzanak Budapestre.

Az elmúlt hónap rekord-­árumennyisége részben a karácsonyt megelőző Black Friday akcióknak is köszönhető, de az idei év a kampányoktól függetlenül is a légi áruszállítást erősítette. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott korlátozások miatt minden eddiginél több vállalat használja a légi szállítást, illetve egyre több magánszemély választja az online vásárlást. Külföldről történő rendelés esetén az áruk jelentős része a BUD Cargo Cityn és a repülőtéren található Magyar Posta Kicserélő Központon, továbbá az olyan nemzetközi integrá­torvállalatokon keresztül jut el a megrendelőkhöz, mint a DHL Express, a FedEx (TNT) és a UPS – tájékoztatott a Budapest Airport.

A BUD Cargo City 2020-ban a koronavírus-járvány elleni harcban is kiemelt szerepet játszott. A Budapest Airport az év során számos alkalommal fogadott orvosi segédeszközöket szállító járatokat, a logisztikai szektor szereplőivel közösen támogatva a magyar kormány munkáját, és elősegítve, hogy az egészségügyi ellátáshoz elengedhetetlen eszközök – védőfelszerelések, lélegeztetőgépek, egyéb orvosi kellékek és alapanyagok – a lehető leggyorsabban eljussanak oda, ahol szükség van rájuk.

A BUD Cargo City a koronavírus-járvány első hullámát követően megkezdte a fel­készülést a védőoltás szállításához és tárolásához szükséges feltételek biztosítására.

A Budapest Airport ezeken felül 2020-ban három új dedikált kargó­járatot jelentett be: elindult a Korean Air Szöul–Budapest és a Cargolux Sencsen–Budapest járata, továbbá újra elérhető az áruszállítás számára a Csengcsou–Budapest légi összeköttetés is.

Kiemelt képünkön: Egyre több vállalat dönt úgy, hogy a légi szállítást használja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!