lóerő

2021.02.13. 07:00

Alternatív hajtású, de milyen? A legjobb, ha halk, gyorsan tölthető és nagy távolságok megtételére képes

A tavalyi negyedik negyedévben közel minden hatodik, az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók 16,5 százaléka elektromosított hajtáslánccal rendelkezett. Az ACEA, az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete külön részletezte, hogy miként alakult a HEV, a PHEV és a BEV modellek részaránya. De mit is jelentenek ezek a mozaikszavak?

Kelemen Attila

20200811 Dunaújváros A Peugeot 3008 R HYbrid-4 bemutatása Fotó: Zsedrovizs Enikő ZSE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: MW-archívum

Az elektromos és hibrid autók

megjelenésével, illetve fejlődésével számos alternatív hajtású modell jelent meg az autópiacon, amelyeket meg kellett különböztetni egymástól. Addig könnyű dolga volt az autósoknak, hiszen a belső égésű motorral (ICE – Internal Combustion Engine) hajtott autókat nem lehetett mivel összekeverni. Azóta jócskán volt ideje bővülni a már megújuló energiaforrásokat használó palettának. Összegyűjtöttük a legfontosabb kategóriákat.

Hibrid elektromos autó

A HEV (Hybrid Electric Vehicle) mozaikszóval ellátott járművek a legelterjedtebbek az alternatív meghajtásúak közül. A hibrid hajtáslánc két komponensből áll: a belső égésű egység mellett egy elektromos motor (és a hozzá tartozó kisebb méretű akkumulátor) található benne. Mivel külső forrásból nem tölthető elektromos autóról beszélünk, így a tisztán elektromos hatótávolsága kicsi. A kinetikus energiát (pl. regeneratív fékek segítségével) alakítják át elektromos energiává, amit a belső égésű motor használata közben lehet működésre bírni fogyasztáscsökkentés céljából.

Tölthető hibrid autó

A PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle) jelzésű autók már külső forrásból is tölthetők, így a tisztán elektromos hatótávjuk nagyobb a sima hibridnél. Elsősorban arra fejlesztették ki, hogy a városi közlekedés során ne kelljen beindítani a robbanómotort. Ha pedig az elektromos akkumulátorok lemerülnek, a rendszer átvált a hagyományos hibrid hajtásmódra.

Tisztán elektromos autó

A BEV (Battery Electric Vehicle) mozaikszóval ellátott járművek kizárólag elektromotorral hajtott akkumulátoros autók, hagyományos motorral nem rendelkeznek. Az elektromotorokat nagyméretű akkumulátor látja el energiával, amelyet külső forrásból lehet feltölteni. A tisztán elektromos hatótávolsága már eléri az 500–600 kilométert is. Ez a technológia még kiforratlan. Hogy nagy tömegben elterjedjenek az ilyen autók, ahhoz elsősorban azt kell megoldani, hogy az akkumulátorok olcsóbbak, könnyebbek és nagyobb kapacitásúak legyenek. Előnye, hogy hangtalan, rezgésmentes, és a lokális szennyezése nulla. Továbbá akár otthon is tölthető, illetve az üzemeltetése olcsó. A gyártók között a közeljövőben a versenyt a minél kisebb töltési idő jelentheti.

Hatótávnövelt elektromos autó

A REEV (Range Extended Electric Vehicle) jelölés alatt futó járművek a tisztán elektromos meghajtás mellé kaptak egy fosszilis erőforrást, hogy az akkumulátor által biztosított távolságon (100–150 km) túl is képesek legyenek nagyobb távot megtenni. Méghozzá úgy, hogy a kis méretű benzinmotor tölteni tudja az akkumulátort, azaz külső töltés nélkül is hosszabb utakra képes. Egyre népszerűbb a vásárlók körében, mivel megadja a lehetőséget a tisztán elektromos autózásra. Az árát és fenntartási költségét azonban megemeli a kettős, bonyolult berendezés.

Hidrogén üzemanyagcellás elektromos autó

A HFCEV (Hydrogen Fuel Cell Electric Vehicle) járművek ugyancsak tisztán elektromos autók, amelyek külső forrásból nem tölthetőek, akkumulátor helyett folyékony hidrogénből nyerik az energiát. A hidrogén előnye, hogy gyorsan tankolható, ám mivel a szállítása és a töltőhálózat kiépítése magas költséggel jár, az elterjedésére kevésbé lehet számítani.

A negyedik negyedévben a BEV autók forgalomba helyezése 216,9 százalékkal, a PHEV autóké 331,0 százalékkal nőtt az EU-ban.

Kiemelt képünkön: Sokszor a hibrid autókat is elektromos autónak nevezik, pedig a különbség óriási

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!