Új fejtések

2021.03.13. 07:00

Teljes a mezőny, jöhet az F1-es rajt

Mind a tíz Formula– 1-es csapat bemutatta idei versenyautóját. Ugyan nem fedtek fel minden részletet, és még változhatnak az aerodinamikai elemek a szezonnyitó futamig, a versenygépek festését már véglegesnek vehetjük. Vagy mégsem?

Kelemen Attila

Fotó: Aston Martin, Haas, Williams, Scuderia Ferrari

Haas

Múlt csütörtökön az amerikai Haas folytatta az F1-es autóbemutatók sorát. Bár az igazat megvallva csak a 2021-es festésüket tették közszemlére a VF–21-esen, ami pedig inkább tűnik orosznak, semmint tengerentúlinak. A korábban megszokott szürke festésük helyett orosz névadó szponzoruk előtt tisztelegve a fehér, a kék és a piros színt helyezték előtérbe. Ami miatt pedig akár meg is üthetik a bokájukat, tudniillik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA már jelezte, hogy kifogásolja a színkombinációt, ami erősen hajaz az orosz zászlóra. Ez szembemehet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság tavalyi ítéletével is, miszerint megtiltották az orosz versenyzőknek, hogy oroszként vagy orosz zászló alatt szerepeljenek a világbajnokságokon. Az előzményt az a doppingbotrány jelenti, amely a 2014-es téli olimpia idején derült ki, és kitudódott, hogy Oroszországban állami segítséggel doppingolták a sportolókat.

Ami biztos, hogy a főszponzor orosz petrolkémiai vállalat, az Uralkali által is támogatott újonc pilóta, Nyikita Mazepin semleges versenyzőként ül autóba, és az orosz himnusz sem fog elhangzani, ha dobogóra tudna állni.

Másik versenyzőjük a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick Schumacher lesz, aki tavaly a Formula– 2-es bajnoki cím elhódításával érdemelte ki az ülését. 2015 óta az ő párosuk az első, amely teljesen újoncként vág neki a szezonnak.

Williams

Múlt hét pénteken a Williams is egy teljesen új festésű autóval rukkolt elő, amely az alap jaiban fehér-kéksárga színvilágában a 2000- es évek eleji Saubert idézi. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a svájci csapattal kapcsolatra léptek volna. Éppen ellenkezőleg: az FW43B a csapat múltjára utal, annak korábbi festéseit ötvözték, mintegy utalva a folyamatos átváltozásra, a megújulásra. Az elmúlt három évadot egyaránt az utolsó helyen záró csapat számára csak felfelé vezethet az út. Ezért az új tulajdonosi kör a csapat struktúráját is átalakította: a csapatfőnökük Simon Roberts lett, a tanácsadójuk Jenson Button, az ügyvezető igazgatói pozíciót pedig Jost Capito tölti be. Ellenben pilótapárosuk nem változott tavaly óta: George Russell-lel és Nicholas Latifival szállnak harcba az értékes pontokért.

Ferrari

Utolsóként a Scuderia fedte fel idei versenyautóját. Tegnap leplezték le az SF21-es kódjelű betontorpedójukat, amely szokatlan módon a piros kétféle árnyalatát tartalmazza. Ami pedig szabad szemmel nem látható: igencsak fogadkoznak a ferrarisok, hogy hatékony munkát végeztek motorfronton a tél folyamán, és sikerült megoldaniuk a tavalyi autójuk gyermekbetegségét, azaz újra gyorsak lesznek az egyenesekben. A pilótafelállásuk erősnek mondható. A feltörekvő generáció két fiatal pilótája vezetheti a Ferrari autóit: Charles Leclerc, valamint ifjabb Carlos Sainz.

Kiemelt képünkön: Fent a korábban bemutatott Aston Martin AMR21-es látható, alatta a Haas VF–21-es, majd a Williams FW43B, legalul pedig a Ferrari SF21-es kódjelű autója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!