gumiadattár

2021.05.16. 07:00

Május 1-jétől egy helyen megtalálhatók az EU-ban forgalomba hozott autógumik adatai

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége május 1-jétől elérhetővé tette azt az adatbázist, amely az EU-ban forgalomba hozott abroncsok adatait tartalmazza. Ennek egyszerűsített, könnyen áttekinthető „kivonata” a most megújult energiacímke.

VN

20201019 Győr Téli gumicsere, mikor érdemes lecserélni a nyári gumiabroncsokat, milyen előnyökkel jár a téli gumi felszerelése, Chapó gumiszerviz, Képen: Krisztián szerelő, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: MW-archívum

Az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-ig az 1990-es szinthez képest 90 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A közúti közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nagy szerepet játszhat e célok elérésében, és az üzemanyag- takarékosabb gumiabroncsok választása jelentős mértékben járulhat hozzá a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Az EU-s gumiabroncscímkének köszönhetően az unió tagállamainak fogyasztói üzemanyag-takarékosabb gumiabroncsokat választhatnak majd, ami mind a kereskedelmi, mind a tényleges felhasználók számára számottevő megtakarítást eredm ényezhet a költségek és a kibocsátások tekintetében. A jobb nedves tapadás révén javul a közlekedésbiztonság. A hó- és jégtapadási jelölések hozzáadásával a fogyasztók téli körülmények között is megalapozott döntést hozhatnak. A jeges felületeken használt skandináv téligumik új szimbólumot kapnak, egy jégcseppet. A zajszintre vonatkozó információk segítenek csökkenteni a zajszennyezést.

A gumiabroncsok címkézéséről szóló rendelet már 2012 óta van érvényben, és a gumiabroncsok gördülési ellenállásának, nedves tapadásának és külső gördülési zajának részletezésével Európa-szerte alapvető információkat nyújt a fogyasztóknak az üzemanyag-hatékonyságról, a biztonságról és a zajról. Azért, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak, az Európai Unió új gumiabroncs-jelölési rendszert vezetett be, amely május 1-jén lépett hatályba.

Az új címke ugyanazt a három besorolást tartalmazza, mint eddig, ám a nedves tapadás és az üzemanyag-hatékonyság osztályai megújultak, hogy hasonlóak legyenek a háztartási gépekéhez. Az üres osztályok megszűnnek, és a skála A-tól E-ig tart. A személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek gumiabroncsai esetében az információ az értékesítés helyén, a gumiabroncson lévő matricán vagy a gumiabroncshoz mellékelt címkén érhető el. A QR-kód segítségével a fogyasztó gyorsan hozzáférhet az EPREL-adatbázishoz (európai terméknyilvántartás az energiafogyasztás címkézéséhez), így a gumiabroncsokra vonatkozó összes információ egy kattintással megtekinthető. Az EPREL-adatbázis segítségével számtalan, napi használatunkban lévő termékre vonatkozóan találunk releváns információt.

2021 márciusától az első négy termékkategória érhető el, melyben hűtő- és fagyasztószekrények, mosogatógépek, mosógépek, továbbá elektromos kijelzők/monitorok, televíziók adatai kereshetők. 2021. május 1-jétől a gumiabroncs-információkkal bővült az adatbázis, míg 2021. szeptember 1-jétől izzók és lámpák, majd pedig további termékkategóriák következnek. Talán kissé szokatlan módon az EPREL jelenleg csak a címkén található QR-kód beolvasásával érhető el, ami viszont egyszerű feladat: a legtöbb okostelefon képes a címke beolvasására, hogy aztán azonnal meg is nyissa az adatbázist.

No de mi lesz a régi matricákkal? Az új címkék kötelező jelleggel először a 2021. május 1-jét követően gyártott és piacra dobott abroncsokon – tehát a 1821-es DOT-számú abroncsokkal kezdődően – tűnnek majd fel, a régebben gyártott és forgalomba hozott abroncsokon nem kell lecserélni a régi címkét, ezek kifutó rendszerben el fognak tűnni, a jelenlegi tervek szerint 2021. november végéig. A rendelet alapján megengedett, hogy a régi címke mellett a forgalmazó az új rendszer szerinti címkét is feltüntesse.

Kiemelt képünkön: Cél a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a biztonságosabb közlekedés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!