Izgalmas párharc várható

2021.07.31. 07:00

A Magyar Nagydíjjal folytatódik az idei Forma–1-es világbajnokság

Izgalmak és a világbajnokság alakulása tekintetében ennél jobb előjelekkel nem is várhatnánk idén a Magyar Nagydíjat. Két héttel ezelőtt megtörtént az első komoly incidens a két világbajnoki aspiráns, Lewis Hamilton és Max Verstappen között. A holland pilóta kiesésével járó balesetnek a boxutcában azóta komoly visszhangja van. Ilyen parázs hangulatban nézünk elébe a hétvégi mogyoródi megmérettetésnek.

Kelemen Attila

Mercedes' British driver Lewis Hamilton leads the start of the Formula One Hungarian Grand Prix race at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 19, 2020. (Photo by Joe Klamar / various sources / AFP)

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Joe Klamar

Ugyan volt már idén olyan nagydíj, ami nem a két riválisról szólt, ám azt biztosan kijelenthetjük, hogy a hétvégi Magyar Nagydíjon minden kamera, minden fényképezőgép és minden mikrofon Hamiltont és Verstappent fogja keresni. Nem csupán a 10 futam óta tartó bajnoki párharcuk ad ennek apropót, hanem a két héttel ezelőtti Brit GP-n történt ütközésük – aminek a végeredménye ismert: Verstappen a gumifalban kötött ki, Hamilton pedig az incidens miatt kiszabott időbüntetése ellenére győztesen szelte át a célvonalat. Mindkét fél azóta is a másikat hibáztatja a történtekért. Hamilton túlzott agresszivitást látott az ellenfele megmozdulásában, míg a Red Bullnál egy kétségbeesett manővert emlegettek a mercedeses részéről. A Nemzetközi Automobil Szövetség pedig új meghallgatást írt ki az incidenssel kapcsolatban, miután a Red Bull az ügy felülvizsgálatát kérvényezte az ítélet súlyosbítása reményében. Így aztán még nagyobb figyelem hárul az immáron 36. alkalommal megrendezésre kerülő F1-es futamunkra. Ráadásul a bajnoki párharc is szorosabbá vált, így mindkét versenyző – no meg mindkét konstruktőr – számára létfontosságú a Hungaroringen mutatott jó forma.

A Magyar Nagydíj előtt ismét szoros a pontverseny mind az egyéni, mind pedig a konstruktőri tabellán Grafika: Kelemen Attila

A múlt Lewis Hamilton mellett szól, hiszen a brit igencsak szeret a mi pályánkon versenyezni. Rekordbeállítást jelentő nyolcadik pole pozícióját szerezheti meg a mogyoródi katlanban, és ha vasárnap is ő diadalmaskodna, akkor olyat vinne véghez, amit senki másnak nem sikerült a sportágban: kilencedik alkalommal nyerne ugyanazon a pályán. A brit elsősége mindemellett mérföldkő is lehetne, hiszen ez lenne a 100. (!) Forma–1-es diadala.

És mi szól Max Verstappen mellett? Elsősorban a Red Bull idén mutatott edzésfölénye (ami a magyar pályán felér egy fél győzelemmel), no meg az utcai pályákon produkált teljesítménye. (Köztudott, hogy a Hungaroringet sokszor hasonlítják a lassú monacói pályához.)

Az már más kérdés, hogy a holland pilótában mennyire maradt meg a két héttel ezelőtti ütközés, és hogy a Hamiltonnal vívott párharcaiban mennyire fog változtatni a vezetési vakmerőségén.

A hétvégi Magyar Nagydíj menetrendje:

Péntek 11.30: első szabadedzés, 15.00: második szabadedzés.

Szombat 12.00: harmadik szabadedzés, 15.00: időmérő edzés.

Vasárnap 15.00: a verseny rajtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!