Ne legyen rémálom az utazás

2021.07.11. 07:00

Hogyan készüljünk fel a hosszabb autózásra, ha a gyerek is velünk van?

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) szakértői segítségével annak néztünk utána, hogy milyen teendőink vannak, ha gyerekkel indulunk hosszabb autós útra.

Vas Népe

Automatikusan generált description

Fotó: MW-archív

A KRESZ szerint a gépkocsiban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Természetesen a gyerekülés biztonsági övét minden esetben be kell kapcsolni. Ügyeljünk arra is, hogy maga az ülés is az előírásoknak megfelelően legyen rögzítve az autóhoz. A legbiztonságosabb az ISOFIX-rendszer. Első ülésre csak akkor tegyünk gyerekülést, ha a légzsák kikapcsolható.

Ne csak a gyermekülést, hanem az utastérben lévő csomagokat is rögzítsük, így máris csökkenthetjük annak az esélyét, hogy menet közben hátra kelljen fordulni. Még ha csak néhány másodpercre is vesszük le a szemünket az útról, hogy hátraforduljunk, máris több tíz métert vezetünk vakon. Ha gyerekkel utazunk, aktiváljuk az ajtó gyerekzárát. A jellemzően az ajtó oldalában elhelyezett kis retesz arra szolgál, hogy az ajtót csak kívülről lehessen kinyitni, belülről semmiképpen sem. Ugyanilyen fontos, hogy blokkoljuk az elektromos ablakot. Az általában a vezetőülés mellett található gombbal azt akadályozhatjuk meg, hogy a vezetőn kívül más is vezérelhesse az ablakmozgató motorokat: a gyerekek így nem szoríthatják oda a kezüket, illetve véletlenül sem dobhatnak ki semmit az ablakon.

Mindig legyen megfelelő mennyiségű víz – nem cukros üdítő – a gyerek kulacsában. A légkondicionálót nem szabad túl hidegre állítani. Ha az autó belsejében mért, illetve a külső levegő hőmérséklete közötti különbség túlságosan nagy, fennáll a megfázás, sőt a tüdőgyulladás veszélye. A gyermekeket semmilyen körülmények között sem szabad bezárni és magára hagyni az autóban. A hőguta kockázatát nem szabad alábecsülni. A hosszabb utakat másfél-két óránként szakítsuk meg egy kis pihenőre, kávészünetre: ez nemcsak a vezetőket „rázza fel”, hanem a gyerekeknek is jót tesz, ha egy kicsit szaladgálhatnak.

Ha a szezon kezdetén vagy a koronavírus miatti leállásban eddig elmaradt a légkondicionáló tisztítása/fertőtlenítése, utazás előtt mindenképpen gondoskodjunk erről egy szakszervizben, elkerülendő a fertőzéseket, illetve a légiósbetegség kialakulását. A kicsik többnyire nem szeretnek megválni a plüssállatuktól. Elkerülendő, hogy a padlón kössenek ki – és ezért a segítségünket kérjék –, tanácsos ezeket rögzíteni pl. a gyereküléshez. A kicsit nagyobbaknak már lejátszhatunk meselemezt, hangoskönyvet, adhatunk a kezükbe kifestőkönyvet vagy mágneses útipuzzle- t.

Rosszullét útközben: sokaknak még a legsimább úton is felkavarodik a gyomruk menet közben. A gyerekek gyomra érzékenyebb, de segít elkerülni a bajt, ha megfogadjuk a következő néhány egyszerű tanácsot: Szellőztessünk rendszeresen, tartsunk gyakran pihenőt. Kisgyermekeknél figyelni kell a nyugtalanságra, a sápadtságra és az izzadásra. Inkább eggyel többször álljunk meg pihenni, mint eggyel kevesebbszer. Ne legyen túl meleg ruha a gyereken, ugyanakkor a klíma használata miatt legyen kéznél egy kardigán vagy vékony pléd.

Ne együnk zsíros, szagos vagy édes ételt, kóla vagy szóda helyett igyunk vizet. Ne legyen túl hangos a zene, és ne dohányozzunk a kocsiban. Támasszuk meg a gyermek fejét, pl. egy kispárnával vagy nyakvédővel. A napellenző arra is jó, hogy a gyerek tekintete inkább előre irányuljon. Haladjunk állandó tempóban – kerüljük a hirtelen indulást és fékezést. Ha tehetjük, kerüljük a kanyargós országutakat és szerpentineket. Készítsünk be vízálló zacskókat, nedves törlőket és csereruhát. A legszerencsésebbek akkor vagyunk, ha a gyerek átalussza az út nagy részét.

Szinte mindegy, mennyire óvatosan vezetünk, és hogy betartjuk-e a fenti tanácsokat, ha elhasznált, kopott vagy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncsok miatt az autó nem engedelmeskedik. A nyári abroncsok esetén az ajánlott minimális profilmélység három milliméter.

Kiemelt képünkön: Egy hosszabb autós utazás a gyerekkel nagyobb figyelmet igényel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!